Ga naar Content

Zo ging het mis in Velsen-Noord: 'Algehele verveling lijkt de trigger'

Waar ging het mis in Velsen-Noord? Gisteravond kwamen tientallen jongeren uit de hele omgeving bijeen na een oproep om te rellen met vuurwerk. Voor de meeste buurtbewoners is het helder: dit komt door verveling.

Foto:

Al sinds het begin van de maand klinken voortdurend harde knallen in de straten Velsen-Noord, een dorp met ruim 5.000 inwoners onder de rook van Tata Steel. Maar nu de kerstvakantie is begonnen en de jaarwisseling in zicht is, neemt de overlast flink toe. Zo werd er vrijdag al veel schade aangericht bij de kerstboom op het Stratingplantsoen.

En daar kwam gisteren een oproep op sociale media bij. Via Instagram werd gevraagd om naar Velsen-Noord te komen om te rebelleren tegen het aangekondigde vuurwerkverbod. Aan de oproep werd door zeker 40 jongeren, voornamelijk tussen de 14 en 17 jaar oud, gehoor gegeven met rellen, vernielingen en een hoop bange inwoners als gevolg.

"Door de coronamaatregelen kan de jeugd zijn verhaal niet kwijt"

Inwoner Velsen-Noord

Verschillende buurtbewoners laten weten dat er al langer problemen zijn met jongeren, vernielingen en vuurwerkoverlast. Een inwoner zegt dat zij al driemaal aangifte heeft gedaan van vernielingen aan haar auto en portiekdeur. De eerste aangifte dateert van november 2019.

“De groep jongeren die voor overlast zorgt, wordt ook steeds groter en jonger”, vertelt de inwoner. “Er wordt niets aan gedaan. Dat moet wel: er moet meer en strenger worden ingegrepen. De verveling onder de jeugd neemt als gevolg van de kerstvakantie en de lockdown toe, dus deze rellen verbazen me niets.”

Tekst gaat verder onder de video 

'Wij maken ons ontzettend zorgen' - NH Nieuws

Ook andere inwoners geven tegen NH Nieuws aan dat verveling de voornaamste reden lijkt van de aanhoudende overlast en de rellen van gisteravond. "Velsen-Noord is een dorp waar alles kan en alles mag", zegt de bewoner. "Maar door de coronamaatregelen kan de jeugd zijn verhaal niet kwijt en dat komt ook doordat de gemeente Velsen de buurthuizen heeft wegbezuinigd.”

Oproep aan ouders

De politie laat weten dat er tot nu toe één verdachte is aangehouden bij de rellen. Het zou gaan om een 15-jarige jongen uit Velsen-Noord. Naar andere daders wordt nog gezocht. Ook is er een buurtonderzoek gestart en worden videobeelden bekeken. 

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: NieuwsFoto.nl

De jonge relschoppers kwamen niet uit Velsen-Noord alleen. Een groot gedeelte kwam uit omliggende plaatsen als IJmuiden, Heemskerk en Beverwijk. Ook zouden jongeren uit Heerhugowaard en zelfs Den Helder zijn gesignaleerd, hoewel de politie hierover niks kan bevestigen. 

Vrees voor meer rellen

Burgemeester Frank Dales van Velsen, die gisteren een noodbeval uitgaf en de Mobiele Eenheid inschakelde, doet een beroep op de ouders van de reljeugd. "Ga in gesprek met je kinderen: waar was jij gisteravond tussen 17.00 en 20.30 uur?" 

"We zitten er niet op te wachten dat het van gemeente naar gemeente gaat overspringen"

Frank Dales, burgemeester Velsen

Het staat vast dat de vuurwerkrellen aandacht trekken uit andere dorpen en plaatsen. Inmiddels heeft de vuurwerkrel in Velsen-Noord een tegenreactie opgeroepen uit Heemskerk. Ook hier is een oproep geplaatst op sociale media. "Laat zien dat onze buurt gekker is dan IJmuiden en Velsen-Noord", luidt de tekst. Ook in Alkmaar is een soortgelijke oproep uitgegaan

Burgemeester Dales ziet die nieuwe rellen absoluut niet zitten. Hij heeft hierover ook doorlopend contact met zijn collega-burgemeesters in Beverwijk en Heemskerk, zegt hij voor de camera van NH Nieuws. 

tekst gaat door onder de video

Dales doet oproep aan ouders: 'Hou je kinderen binnen als het donker wordt' - NH Nieuws

"Ik weet zeker, en dat heb ik gisteravond gehoord van de politie, dat zij dit gedrag spuugzat zijn", aldus Dales. "Ze zitten er helemaal niet op de wachten dat dit van gemeente naar gemeente gaat overspringen. De burgemeesters willen dit absoluut niet. Dus wees er van overtuigd: zowel de burgemeesters van Heemskerk en Beverwijk als ook de politie zijn nu volop voorbereidingen aan het treffen." 

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]