Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Meerderheid NH Nieuws-panel gaat voor coronavaccin: ook Kerst wordt 'gewoon' gevierd

16 december 2020, 11.18 uur · Door Maarten Edelenbosch

NOORD-HOLLAND - Een meerderheid van het NH Nieuws-panel die meedeed aan het corona-onderzoek, laat zich gelijk vaccineren zodra dat kan. Toch is er ook een deel dat liever wacht, of zich helemaal niet laat inenten. 

Foto: Pxhere

In totaal 1.767 mensen deden mee aan het onderzoek, en daarvan geeft 59 procent aan zich gelijk te laten vaccineren. Maar ook veel deelnemers (20 procent) geven aan eerst te willen wachten om te kijken of er ook nadelen aan kleven, bijvoorbeeld door bijwerkingen.

Dertien procent zegt zich sowieso niet te laten inenten, omdat ze zich zorgen maken over de veiligheid van het vaccin. Maar ook omdat ze zich geen zorgen maken over corona.

Niet-gevaccineerden

Ondanks dat vanuit het kabinet wordt ontkend dat er beperkingen worden opgelegd aan mensen die zich niet laten vaccineren, hebben we de leden voorgelegd hoe ze daar tegenover zouden staan. Daaruit blijkt dat de verdeeldheid groot is, en de emoties flink oplopen in de reacties.

Zo zegt één lid: "Ik vind het bijna asociaal als je je niet laat vaccineren." Een ander weer: "Het moet niet gekker worden. Rot lekker op joh!" Een derde (33 procent) is in hoge tot zeer hoge mate voorstander van beperkingen tegenover mensen die zich niet hebben laten vaccineren, 23 procent in redelijke mate. Maar 29 procent wil niets weten van maatregelen tegen die groep. 

De meeste leden geven ook aan 'gewoon' Kerst te vieren. Slechts een klein aantal heeft de plannen naar aanleiding van de lockdownregels aangepast, en drie procent viert daarom helemaal geen Kerst. De meeste panelleden houden zich wel aan de regels dat je maximaal drie personen mag ontvangen (68 procent). Toch is er ook een groep die met meer mensen de feestdagen ingaat: dertien procent geeft aan met vier tot vijf mensen Kerst te vieren, vier procent met zes tot tien mensen, één procent zelfs met meer dan tien mensen. 

Als meest genoemde reden wordt genoemd dat mensen familieleden niet willen uitsluiten en daarom toch een uitzondering maken. Toch proberen de meesten zich wel aan de anderhalve meter afstandsregel te houden. 

Lokale horeca steunen met Kerst

Veel panelleden kiezen ervoor om juist nu bij lokale horecagelegenheden hun kerstdiner te bestellen in plaats van zelf te koken. Maar ook creatieve oplossingen, door bijvoorbeeld Kerst drie dagen lang te vieren zodat iedereen langs kan komen, worden genoemd. Evenals het leggen van een videoverbinding met familie om zo toch samen te zijn. 

Tot slot vroegen we de mensen een cijfer te geven aan dit roerige jaar. En niet geheel onverwacht komt 2020 er niet uit als een topjaar. Gemiddeld gaven de panelleden 2020 een 5,4 en dus een onvoldoende.

Verantwoording
Onder de 3.990 leden van het NH Nieuws panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen de nieuwe coronamaatregelen. In totaal deden 1.767 mensen mee aan het onderzoek. 

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.