West-Friesland

NL
V

Winteropenstelling Sprookjeswonderland duurde twee dagen: "Doodzonde"

15 december 2020, 18.40 uur · Door Lisa Groot & Chantal Bos

ENKHUIZEN - Het is een hoogtepunt in het jaar: de winteropenstelling van Sprookjeswonderland. Met man en macht werd er twee maanden lang gewerkt aan de opbouw. Maar dat alles is met de harde lockdown voor niets geweest. "We zijn een weekend open geweest", vertelt grondlegger Wim de Vries. 

Winterwonderland al dicht - NH Nieuws

Op het parkeerterrein van sprookjeswonderland in Enkhuizen kun je een speld horen vallen. De lockdown brengt een abrupt einde aan wat het hoogtepunt in het jaar zou moeten zijn. "De laatste jaren is het essentieel voor onze exploitatie geworden. Want in die korte periode van zo'n twee weken, komen er tussen de twintig- en vijfentwintigduizend  mensen op bezoek", vertelt eigenaar Wim de Vries. 

Op het plein bij de entree staat een gigantische kerstboom te pronken. "We pakken altijd enorm uit. Alle huisjes in het sprookjesbos zijn in kerstsfeer en alle kabouters krijgen een kerstboom. Alleen al aan de boom op het plein is twee weken gewerkt om hem op te tuigen", legt de Vries uit. 

Afbouwen

Een team van twintig vaste personeelsleden werkte twee maanden aan het kerstdecor. De sluiting hing volgens De Vries al in de lucht. Zo bleek ook uit de reactie van het personeel: "Ze reageerden min of meer gelaten. Doodzonde van het werk, want morgen beginnen we met de afbouw. Alles gaat weer terug de loods in. Alles is voor niets geweest."

Grondlegger Wim de Vries in een verlaten Sprookjeswonderland - NH Nieuws / Chantal Bos

Opnieuw valt er een belangrijke periode weg evenals in het voorjaar.  De Vries: "De impact is groot. Dat was al een hele belangrijke periode waar alle feestdagen in vallen waaronder de meivakantie en niet te vergeten alle schoolreisjes. En nou dit er bovenop, het is een moeilijk jaar voor ons."

De Vries voorspelt dat de coronacrisis, ook de komende jaren nog zijn sporen nalaat. "Over twee jaar - als we 50 jaar bestaan - zou er een grote nieuwe attractie komen. Dat wordt opgeschoven want er is een hoop uit de reserve opgegaan."

NH Nieuws / Chantal Bos

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]