NOORD-HOLLAND - Bij hotels regent het afzeggingen. Gisteravond werd bekend dat hotels wel open mogen blijven, maar geen eten meer mogen serveren. Sommige hotels zien het horecagedeelte als een onmiskenbaar deel van de hotelervaring en sluiten daarom maar helemaal de deuren. Andere proberen er het beste van te maken.
Het Okura Hotel in Amsterdam heeft besloten helemaal dicht te gaan. Het hotel vindt dat ze met de nieuwe maatregelen niet meer in staat is de gasten de ervaring te bieden die ze verdienen.
Volgens adjunct-directeur Femke Groeneveld-Weller is een hotel namelijk veel meer dan een plek om te slapen en valt de 'totaalbelevenis' weg. "Gasten konden worden verwend in de restaurants of bij het ontbijt. Dat kan niet meer. Daarnaast moet het zwembad dicht en kan de spa niet meer. Als dat allemaal wegvalt, dan heb je de mensen behalve een slaapkamer niet meer zo veel te bieden", vertelt ze teleurgesteld.
Tekst gaat verder na de video
Adjunct-directeur Femke Groeneveld-Weller legt uit waarom het Okura sluit - NH Nieuws
Hotel Vergulden Eenhoorn in Amsterdam-Oost pakt het anders aan. Ze gaan de kamers zo inrichten dat het kleine appartementen worden waar gegeten kan worden. Gasten kunnen take-away-pakketten ophalen en op de kamer eten.
Hotel Andaz uit Amsterdam doet iets soortgelijks. Ze hebben besloten een take-away op te zetten voor voorbijgangers, waarmee ook meteen de hotelgasten zijn voorzien.
Slinkende gastenlijst
Landgoed Duin & Kruidberg in Santpoort heeft sinds gisteravond flink wat afzeggingen gekregen, maar blijft wel open. Gasten kunnen zelf eten ophalen en op de kamers opeten. Bernard Lensink, general manager, laat weten dat hij begrip heeft voor de maatregelen. Al overheerst wel teleurstelling. "Vanuit onze beroepstrots en datgene waar we de afgelopen maanden keihard voor gewerkt hebben, komt dit wel hard binnen."
Tekst gaat verder na de video.
Hotel Duin en Kruidberg - NH Nieuws
Pim Evers van Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam benadrukt dat veel hotels nog niet weten of ze de deuren sluiten of een oplossing proberen te verzinnen. Wel merkt hij teleurstelling onder hoteliers. De bezetting was eindelijk weer eens gestegen van 10 naar 25 procent.
Omvallen
Hij zegt verbaasd te zijn hoe weinig hotels tot nu toe zijn omgevallen. Hij vermoedt dat het weleens de stilte voor de storm kan zijn. "Ik hoor schrijnende verhalen van de ene annulering na de andere, bezettingen die helemaal onderuit gaan, maar ik hoor ook optimistische verhalen."
In Amsterdam blijken bijvoorbeeld vooral Amsterdammers de hotels in hun eigen stad voor het eerst te ontdekken. "We zagen dat het toch een soort relatietherapie was, een hotelovernachting. Na weken thuis op elkaars lip er even tussenuit."
De nieuwe coronamaatregelen duren tot in ieder geval 19 januari.
Download de app
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.