Noord-Holland

NL
V

Eerste lockdowndag: lege straten, verwarring én creativiteit bij ondernemers

15 december 2020, 20.53 uur · Aangepast 15 december 2020, 22.01 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Waar gisteravond in veel winkelstraten nog een hoop winkelend publiek op de been was voor de laatste inkopen, waren de Noord-Hollandse winkelstraten vandaag zo goed als leeg. Ondernemers proberen er ondertussen het beste van te maken en kijken naar wat nog wel mogelijk is. Dit brengt nog wel de nodige verwarring met zich mee. Want mag nog wel en wat mag niet?

NH Nieuws / Paul Tromp

Blijf thuis, was de dringende oproep van premier Rutte in zijn toespraak gisteravond. Daar lijkt gehoor aan gegeven te worden. Net als in veel winkelstraten was het vandaag ook leeg op de Grote Houtstraat in Haarlem. "Het is net zo rustig als in het voorjaar. Maar ik vind wel dat het echt nodig is, de cijfers moeten naar beneden", zegt een buurtbewoner die zijn hond uit laat. 

Debby Schut is kapster en is voorzitter van de winkelvereniging Marsdiep in Den Helder. Ze ziet dat mensen zich vandaag aan de maatregelen houden en daar is ze blij om. Toch waren er vandaag een paar klanten die nog probeerden om hun haar te laten knippen. "Wij houden ons aan de regels, de winkels die hier dicht moeten zijn dicht. Ik hoop dat mensen zich aan de regels houden en dat ze zich bijvoorbeeld niet toch nog thuis laten knippen."

Tekst gaat verder onder het artikel.

Op de site van de Rijksoverheid is een lijst gepubliceerd van essentiële en niet-essentiële winkels. Ondanks deze lijst is er nog de nodige verwarring over welke winkels nou wel, en welke niet open mogen blijven. Zo moesten vestigingen van Hema in Uitgeest en Heemskerk sluiten, maar mochten andere vestigingen deels open.

Het is dus niet altijd even duidelijk hoe essentieel een winkel is. Dat zegt Thomas Gerding ook tegen NH Nieuws. Hij is manager van een pindakaaswinkel in Haarlem. "Je kunt je natuurlijk afvragen in hoeverre pindakaas essentieel is, maar we mogen gelukkig open blijven. Net als bijvoorbeeld de chocolaterie", zegt hij lachend. 

Quote

"Normaal hebben we ook veel buiten staan, maar we hebben nu álles naar buiten gezet"

Kees Hofman, Bloemist

Een hoop winkeliers proberen er ondanks de sluiting van hun winkel nog het beste van te maken en dat maakt een hoop creativiteit los. Zo heeft een witgoedzaak in Volendam een loket voor de deur en handelt zo reparaties af. Het loket kan ook gebruikt worden om bestellingen op te halen. Eigenaren Marco Haesen denkt dat het wel mag, maar zeker weet hij het ook niet. "Mochten de regels anders worden, dat het niet mag. Dan halen we de handel weer weg."

De bloemist een deur verder maakt gebruik van een uitzonderingsregel. Bloemen mogen namelijk wel buiten verkocht worden. "Normaal hebben we ook veel buiten staan, maar we hebben nu álles naar buiten gezet", zegt Kees Hofman.

Tekst gaat verder onder het artikel.

Een kledingzaak in 't Gooi gaat nu kleding bij klanten thuis brengen. Gisteravond was Jacqueline Bitter nog tot laat open om zoveel mogelijk te verkopen. "Toen de deur dicht ging, kwam het keihard binnen", vertelt ze. "Een verdrietig en boos gevoel."

Maar vandaag heeft ze al een manier bedacht hoe ze de komende weken haar kleding gaat verkopen. Ze gaat alle kleding die in de winkel hangt aandoen en fotograferen en op sociale media zetten. Dan kunnen mensen aangeven wat ze willen en komt ze speciaal langs bij de mensen thuis zodat ze kunnen passen. Dat betekent een hele hoop werk per klant. "Maar ik heb toch tijd zat", zegt ze lachend. 

Quote

"De saamhorigheid is echt weer te zien en te voelen."

Wendy Kahlé, Juwelier

De Hilversumse Juwelier Wendy Kahlé stalt haar sieraden nu tijdelijk bij winkels die wel open zijn, omdat take-aways zoals bij horecagelegenheden niet mogen. "Dus leg ik de sieraden bij de chocolaterie of bakker en dan kunnen mensen het daar ophalen. Zo hebben zij ook weer extra mensen in de winkel", vertelt ze. "De saamhorigheid is echt weer te zien en te voelen."

Schiphol

Op Schiphol moeten winkels ook hun deuren sluiten voor de komende vijf weken. Zowel op Schiphol Plaza als achter de security en paspoortcontrole moeten zaken met bijvoorbeeld kleding, elektronica en sieraden de deuren sluiten. 

Het vliegveld gaat niet in een totale lockdown; vliegen blijft nog mogelijk. De oproep om vliegreizen tussen Schiphol en oranje of rode gebieden stop te zetten, gaat niet beantwoord worden. Volgens een woordvoerder van Schiphol kun je de sluiting de luchthaven vergelijken met het opschorten van het openbaar vervoer en het dichtgooien van alle snelwegen, en dus onmogelijk. Dat overweegt niemand. Bovendien moet Schiphol openblijven voor repatriëringsvluchten, het vervoer van essentiële werkers, uitwijkende vliegtuigen en vracht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]