Start van hoofdcontent

WEST-FRIESLAND

nl

West-Friese gemeenten hebben miljoenentekorten: hogere belastingen en bezuinigen

23 november 2020, 13.12 uur · Aangepast 23 november 2020, 18.06 uur · Door Maarten Edelenbosch

WEST-FRIESLAND - De West-Friese gemeenten kampen bij elkaar opgeteld met tekorten van miljoenen euro's. En dat gaan de inwoners merken. Daarmee is de regio in Noord-Holland geen uitzondering. 

Miljoenentekort bij West-Friese gemeenten - NH Nieuws

De zorgtaken die sinds 2015 bij de gemeenten zijn neergelegd drukken zwaar op de begroting. De kosten liggen vele malen hoger dan wat er binnenkomt via het Rijk, zo legt wethouder Dirk Kuipers (financiën en sociaal domein) van Medemblik uit. "Daar lopen de uitgaven echt uit de klauwen. De gemeente staat het water aan de lippen."

Eerder dit jaar stuurde de provincie nog een brandbrief naar verantwoordelijk minister Kajsa Ollengren om aan te dringen op extra geld voor de gemeenten. Maar drie maanden later wacht de provincie nog steeds op een reactie van de minister.

En dan zijn de coronakosten nog niet eens meegerekend. Al verwacht de wethouder daar geen problemen van. "We gaan er vanuit dat daarvoor voldoende compensatie vanuit Den Haag zal komen."

Hogere belastingen

Gemeenten kozen ervoor de tekorten deels op te vangen door het verhogen van lokale belastingen. Zo ging in Opmeer de OZB, de belasting voor het gebruiken of bezitten van een bijvoorbeeld woning, met dertig procent omhoog

Daarnaast wordt er ook flink bezuinigd. Op onder meer onderhoud, maar ook op subsidies. En soms worden investeringen uitgesteld of aangepast. Het leidde met name in Medemblik tot veel verzet. Zo luidde de cultuursector de noodklok omdat de subsidie met ruim twee ton wilde korten. En ook evenementenorganisatie STEM vreesde voor de toekomst. 

Uiteindelijk werd er voor beiden nog wel wat geld gevonden, maar moeten ze het wel met minder doen. Wethouder Kuipers die al achttien jaar politiek actief is in Medemblik noemt het een uitzonderlijk begrotingsjaar. "Dat heb ik zo nog niet meegemaakt, dat we zo moeten bezuinigen op onze voorzieningen en op andere zaken die de begroting treffen."

Komende jaren geen ruimte voor ambitieuze begroting

dirk kuipers, wethouder medemblik

Nog meer bezuinigen

En ook de komende jaren ziet het er niet rooskleurig uit. Want de West-Friese gemeenten putten flink uit de reservepotten en smeren tekorten uit over meerder jaren. En dat betekent zoals het er nu naar uitziet dat er nog meer bezuinigd moet worden de komende jaren. "In Medemblik hebben we afgesproken dat de begroting in 2024 sluitend moet zijn. De eerstkomende jaren, moet ik reëel zijn, is er dus geen ruimte voor een ambitieuze begroting. Dat is geen leuk verhaal, maar we moeten onze ambities 'downsizen'. Ik maak me zorgen dat het ten koste gaat van voorzieningen, ten koste van de leefbaarheid en dat willen we niet."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]