Ga naar Content

Korting op subsidie legt bom onder evenementen in Medemblik: "Het is een drama"

MEDEMBLIK - Het doorgaan van meerdere evenementen staat op de tocht in de gemeente. Dat stelt Stichting Evenementen Medemblik (STEM) die te horen kreeg dat de gemeente hun subsidie met 75 procent wil korten, waardoor er van de 38.000 euro, straks nog maar 10.000 euro overblijft. 

Evenementen Medemblik verdwijnen door bezuiniging - NH Nieuws

Dickensdag, de Waterweek, Oldtimerdag en de Sinterklaasintocht. Het zijn maar een paar voorbeelden van de evenementen die STEM organiseert. "Het is een drama. Wij zijn heel erg teleurgesteld. Als je kijkt wat we doen, dat is gigantisch. We hebben honderd vrijwilligers en we praten over een klein bedrag voor zoveel evenementen waar tienduizenden mensen op afkomen", aldus penningmeester Cor Pronk. 

Welke evenementen er gaan sneuvelen als de korting op de subsidie doorgaat is nog onduidelijk. Maar dat het er minder worden is zeker. "En als het één keer weg is, dan komt het ook niet meer terug. Dus houd dit in stand", is de oproep van de penningmeester.

Ook zorgen bij horeca en winkeliers

De evenementen zorgen er ook voor dat de lokale middenstand mee kan profiteren. Dus wordt ook daar bezorgd gereageerd. "Als het stilvalt is er ook minder om naar Medemblik te komen. Want ja, wat heb je hier dan te doen? Een rondje fietsen en weer naar huis? Als er reuring is op de Nieuwmarkt, druppelt het in de Oosterhaven en omgekeerd binnen. En zo is er altijd wel levendigheid", legt Margo Kalverboer, restauranteigenaar en bestuurslid van STEM, uit namens de horeca-ondernemers.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Westfriese Waterweek Medemblik

De gemeente zegt het besluit te betreuren, maar geen andere mogelijkheid te hebben, zo laat een woordvoerder weten. "Er is gewoon niet meer geld, en er moet bezuinigd worden. Dus zorgen we er eerst voor dat we onze wettelijke taken op orde hebben."

Pronk zegt begrip te hebben dat er bezuinigd moet worden, maar gelooft niet dat het korten van zijn stichting de oplossing is. "We praten over een besparing van 28.000 euro, en niet over miljoenen. We praten over zaken die de gemeente Medemblik goed zal doen. We zitten in een moeilijke periode met corona. Ook voor de horeca en de middenstand. Dus die moeten we juist ondersteunen."

Gemeente biedt ondersteuning

De gemeente geeft aan de stichting wel te willen helpen met het zoeken naar andere financierders. Al is restauranteigenaar Margo Kalverboer helder dat er niet aangeklopt hoeft te worden bij de ondernemers. "We kunnen niet aan ondernemers vragen die al een bijdrage leveren (12.000 euro) om nog een keer de portemonnee te trekken. Helemaal niet in deze periode, het is gewoon een slechte beslissing."

Mogelijk toch steun vanuit lokale politiek

De stichting probeert de gemeenteraad nog op andere gedachten te brengen. En bovendien is de voorzitter van STEM Bert de Jong ook raadslid voor de PvdA en kan dus direct invloed uitoefenen. "Maar dat moeten we zuiver houden. We hebben wel gehoord dat er politieke partijen bezig zijn met een motie die mogelijk de subsidie de komende jaren in stand willen houden."

Zelf geeft De Jong aan zich als raadslid absoluut niet in de discussie te mengen juist om zijn rollen gescheiden te houden. "Ik onthoud me ook van stemming volgende week."

Volgende week donderdag neemt de raad een besluit tijdens de begrotingsbehandeling.

Lees ook

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]