Ga naar Content
West-Friesland

Noodklok voor cultuur: loeiende sirenes en kerkklokken in Medemblik

19 november 2020, 17.53 uur · Aangepast 19 november 2020, 18.33 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws

MEDEMBLIK - De cultuursector in Medemblik luidde vanmiddag letterlijk de noodklok. Om 15:00 uur - aan de start van de begrotingsvergadering - luidden alle kerkklokken vijf minuten lang en reed Lars Rustenburg van het Oorlogsmuseum met loeiende sirenes door de straten.

"Deze bezuiniging voelt als een bombardement op cultuur, daarom luiden we de noodklok", aldus Lars Rustenburg van Oorlogsmuseum Medemblik. Met loeiende sirenes reed hij vanmiddag langs kasteel Radboud, via het Stoommachine Museum en terug langs de Museum Stoomtram. 

Cultuursector Medemblik luidt noodklok - NH Nieuws

Vanaf 2022 wil de gemeente fors bezuinigen op de cultuursubsidies. Van ruim twee ton, naar 35.000 euro. Dat levert volgens de betrokkenen onherstelbare schade op.  "Juist de afgelopen twee jaar wordt er in cultuur geïnvesteerd. Sindsdien is er een cultuurcoördinator en worden er allerlei evenementen gezamenlijk opgepakt. Denk aan de Dickensdag, De Gouden Nacht en zo kan ik er nog veel meer noemen."

Cultuurplatform

In 2019 werd Cultuurplatform Medemblik opgericht met daarin vertegenwoordigers van musea en culturele instanties waardoor er een netwerk is onstaan waarin gezamenlijke afstemming plaatsvindt en evenementen worden georganiseerd. 

Medemblik trekt jaarlijks zo'n 300.000 bezoekers met de evenementen en culturele instellingen. "Bezuinigingen op cultuur levert grote economische schade op voor de ondernemers van Medemblik die niet in verhouding staat tot de voorgestelde bezuiniging van ruim twee ton op cultuur", argumenteert het Cultuurplatform.

Gezamenlijke aanpak

De afgelopen twee jaar werd er in geïnvesteerd. Als er twee ton bezuinigd moet worden, zullen evenementen wegvallen. Lars: "Het zal betekenen dat er geen budget meer is om gezamenlijk wat te ondernemen. Natuurlijk heeft corona al een klap gegeven op de budgetten van de organisaties, en op deze manier wordt het helemaal lastig om het zelf op te gaan pakken. Het zal ieder voor zich zijn om te redden wat er te redden valt".

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook