Ga naar Content

Tekort van 2,2 miljoen: begroting gemeente Medemblik gaat hoe dan ook pijn doen

MEDEMBLIK - De begroting van Medemblik kent een gat van een paar miljoen dat opgevuld moet worden, om de gemeente financieel gezond te houden. Dat betekent flinke bezuinigingen. Vanavond stemt de raad in Medemblik over de begroting van volgend jaar. Het plan dat er vanuit het college ligt kreeg geen zachte landing: maar liefst vijftien inspraakreacties kwamen binnen vanuit de samenleving. Wie gaat de pijn voelen?

Foto:

De gemeente staat voor een moeilijke taak met flinke bezuinigingen en teleurstelling en verontwaardiging zijn dan misschien onvermijdelijk. Waar in andere gemeentes de discussie over de begroting vooral binnen de muren van de raadszaal plaatsvindt, strekt die zich in Medemblik uit tot ver in de huiskamers. Volgens woordvoerder van gemeente Medemblik, Silvia Hania, is het traditie dat de begroting veel stof doet opwaaien. Wie de klappen moet opvangen wordt vanavond duidelijk. NH Nieuws bracht vooraf in kaart welke geluiden er leven over de begroting.

Cultuur terug bij af

Voorafgaand aan de raadsvergadering gaan de organisaties achter het cultureel platform Medemblik de noodklok luiden. Het initiatief komt van cultuurcoördinator Ariane Vervoorn. De gemeente Medemblik wil in 2022 tot 85 procent bezuinigen op subsidies voor de cultuursector, wat neerkomt op een bedrag van 200.000 euro. Volgens Vervoorn is Medemblik daarmee terug bij af. "Alles wat ik het afgelopen jaar heb opgebouwd zou met deze bezuiniging weer teruggedraaid worden, dat is zuur." Ook subsidie voor het muziekonderwijs wordt met 20 procent gekort. 

Waar brengen we de kinderopvang onder?

Wat is een geschikte locatie voor de kinderdagverblijven en de peuterspeelzaal? Die vraag lag in 2018 al op tafel in Abbekerk en doet rond deze begrotingsraad weer stof opwaaien. Maar liefst zeven inspraakreacties kwamen er binnen op het gewijzigde plan van de gemeente.

Het idee was destijds om deze zogenoemde 'kindfuncties' onder te brengen bij basisschool De Plaats in plaats van de huidige vorm in het dorpshuis. Dat plan ging van tafel vanwege weinig steun vanuit inwoners, maar nu wil het college toch teruggrijpen naar deze eerste optie.

De verkeerssituatie bij de school zou al onveilig zijn. Door de school uit de breiden met kinderopvang zou dat alleen maar erger worden, vrezen ouders uit Abbekerk en Lambertschaag. Ook de plaatselijke dorpsraad en het dorpshuis zien geen heil in dit plan: "Het door het college voorgestelde plan voor vernieuwbouw van het huidige dorpshuis en verplaatsing van de kinderopvang naar 'O.B.S. De Plaats' is voor ons onbespreekbaar." 

Lees ook

Dickensdag, de Waterweek, Oldtimerdag en de Sinterklaasintocht. Het zijn maar een paar voorbeelden van de evenementen die STEM organiseert. Zij hebben in het plan van het college een bittere pil te slikken: een bezuiniging van maar liefst 75 procent op de subsidies voor evenementen in Medemblik. "Het is een drama. Wij zijn heel erg teleurgesteld", vertelde penningmeester Cor Pronk vorige week aan NH Nieuws. 

Ook de winkeliersvereniging en de horecaondernemers in Medemblik hebben hun stem laten horen voor de evenementensector. Voor de ondernemers is de extra omzet die het toerisme met zich meebrengt van groot belang: "Het vormt voor de hoognodige reserve om de rustige wintermaanden door te kunnen komen", licht Johan Blokker toe namens de winkeliersvereniging. 

"Zonder budget moeten we per januari de gezinnen in de kou laten staan"

Christine samsom - coordinator Home-start Humanitas

Humanitas heeft sinds 2018 een start gemaakt met het Home-start project, waarbij gezinnen in een vroeg stadium hulp krijgen van een vrijwilliger. Ook deze subsidie staat op losse schroeven tot onbegrip van de organisatie. "Home-Start is goedkoper dan zwaardere (jeugd)zorg. Zonder budget moeten we per januari de gezinnen in de kou laten staan."

'Genoeg monumenten'

Historische Stichting de Cromme Leck heeft begrip voor de grote uitdaging waar de gemeente voor staat, maar vraagt toch ook de huidige subsidie in stand te houden. "Erfgoed is onvervangbare rijkdom die onze gemeente aantrekkelijk maakt om te wonen, te werken en te bezoeken. Daarmee is een goed erfgoedbeleid ook economisch van groot belang", stelt de vereniging.

Een van de grote plannen dat al even stil ligt vanwege gebrek aan financiën is nieuwbouw van Zwembad De Zeehoek in Wervershoof. Het college wil van nieuwbouw af zien en stelt voor in te zetten op renovatie zodat het zwembad weer 15 jaar mee kan. Volgens de dorpsraad Wervershoof 'neigt dit naar korte termijn visie en politiek'.

Ook de bouw van een tweede sporthal in Wognum is van de baan vanwege de krappe begroting. In Wognum is het zalentekort dermate groot dat sportverenigingen Spartanen en Westfriesland SEW  nu willen investeren in een tijdelijke opblaashal. 

Brandbrief uit eigen organisatie

De meest opmerkelijke inzending is de brandbrief vanuit de ondernemingsraad (OR) van de gemeente zelf. Wie moet bezuinigen moet soms ook snijden in eigen vlees, maar de OR roept op hier voorzichtig mee om te gaan. Volgens hen is geen bezuiniging maar juist een investering nodig in de eigen organisatie: er is een flink medewerkerstekort waardoor de werkdruk te hoog is, het meubilair is gedateerd waardoor 80 procent van de bureaustoelen niet aan de arbo-wet voldoet en de luchtkwaliteit in het gebouw is slecht.

Een veelgebruikte zin in de vele inspraakreacties: wij hopen dat de raad besluit de financiering van voorgaande jaren ook in de toekomst door te zetten. Maar iemand moet de klappen vangen. Wie er gespaard gaat worden weten we vanavond.

Het doet pijn

De gemeente laat weten dat er ingrijpende keuzes zijn gemaakt, die ook het college pijn doen. De jaarrekening van 2019 sloot met een flink tekort, doordat er te veel geld werd uitgegeven in het sociaal domein. Volgens woordvoerder Silvia Hania van de gemeente Medemblik is er nu geinventariseerd hoe binnen de beperkingen van de tekorten, er toch gekeken kan worden naar de toekomst en uiteindelijk tot een financieel gezonde gemeente te komen. Dit betekent volgens Hania wel dat er over de hele linie moet worden bezuinigd.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]