Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Politie beëindigt meerdere illegale feesten tijdens Halloweennacht

1 november 2020, 11.25 uur · Aangepast 1 november 2020, 14.14 uur · Door Redactie

NOORD-HOLLAND - Op meerdere plaatsen in de provincie heeft de politie vannacht illegale feesten beëindigd. In Weesp wisten agenten naar eigen zeggen een 'Halloweenrave' te voorkomen. De politie deelde boetes uit en nam apparatuur in beslag. 

Foto: Politie Haarlemmermeer

In een vakantiepark in Halfweg vierden 70 mensen in een huisje voor acht personen een Halloweenfeest. Ron Moerenhout, woordvoerder van vakantiepark Droomparken, zegt dat buren het evenement opmerkten. "Zij hebben een bewaker geïnformeerd, die de politie heeft gebeld/ Ik weet niet hoe de feestgangers het geregeld hebben, maar wij zitten hier niet op te wachten. Blijkbaar is het heel sneaky gedaan, want je komt niet met 70 man tegelijk het park in. Als er blijkt dat er schade is, verhalen we dat op de feestgangers."

Even verderop beëindigde de politie in Hoofddorp samen met handhavers een feest in een bedrijfspand. Volgens agent Johan Dubbeldam waren de feestgangers twintigers en dertigers. Ook vrijdagnacht was het al raak daar: in een Airbnb-locatie in Vijfhuizen onderbrak de politie een Halloweenfeest met 17 mensen. 

Feesten in Amsterdam

Bij drie illegale feesten in Amsterdam kregen tientallen feestgangers een boete, verrichtte de politie meerdere aanhoudingen en werd apparatuur in beslag genomen.

Twee feesten waren in een woning en in een bedrijfspand in Amsterdam-Zuid. In de woning waren 60 personen aanwezig. Toen de politie aankwam bij het bedrijfspand vluchtten 40 personen weg. De 46 personen die nog aanwezig waren, kregen van agenten een proces-verbaal. In een woning in het centrum beëindigde de politie een feest met 20 personen.

"De organisatoren vind ik crimineel en zouden wat mij betreft hogere boetes opgelegd mogen krijgen"

Marianne Schuurmans, burgemeester Haarlemmermeer

In Weesp zag de politie vannacht tientallen personen ronddwalen, op zoek naar de locatie van een feest. Vanuit het hele land kwamen mensen naar Weesp. Sommigen bezoekers hebben tegen de politie gezegd dat ze dachten dat het om 'oplichterij' ging. De politie is een onderzoek gestart naar de organisatie van het feest. 

De locatie van illegale feesten worden gedeeld op Instagramaccounts of via WhatsAppgroepen, vertelde een organisator van illegale raves eerder aan NH Nieuws. Hij is zich bewust van de risico's die het virus kan veroorzaken bij mensen, maar vindt dat jongeren moeten kunnen feesten: "Ik zie het niet als verzet, jonge mensen mogen lol maken. We moeten zorg dragen voor de risicogroepen, maar de anderen meer vrijheid gunnen."

Politie blijft optreden

De politie laat weten dat ze achter de illegale feesten aan blijven gaan. "De tijd van waarschuwen is echt voorbij. Meldingen van illegale georganiseerde feesten worden met voorrang behandeld en zo snel mogelijk beëindigd", schrijft de politie van Amsterdam in een bericht.

Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer pleit voor hogere boetes voor organisatoren van illegale feesten. "Deze feestjes zijn asociaal en onverantwoord in een tijd waarin we allemaal ons best doen om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden en verdere schade aan de economie te beperken", zegt ze. "De organisatoren vind ik crimineel en zouden wat mij betreft hogere boetes opgelegd mogen krijgen."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.