Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Coronabedden Noordwest Ziekenhuis vol, ook personeel besmet

12 oktober 2020, 15.40 uur · Aangepast 13 oktober 2020, 14.00 uur · Door Maaike Polder

ALKMAAR - Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) vermoedt aankomende week op te moeten schalen vanwege het toenemende aantal patiënten met corona. De vijf IC-bedden die nu beschikbaar zijn voor besmette mensen, zijn bezet. Daarnaast heeft NWZ, net zoals in april, een verzoek ingediend bij Defensie voor extra personeel. Ook zijn vorige week meerdere geplande operaties afgezegd.

Foto: NH Nieuws

Dit laat woordvoerder Rinske de Wit van NWZ weten aan NH Nieuws. Door een toename van het aantal coronapatienten is vorige week 20 procent aan geplande operaties afgeschaald.

"Toch komt de reguliere, acute zorg op dit moment niet in het geding, maar als het aantal IC-bedden voor covid-patiënten moet worden opgeschaald, duurt dit niet lang meer", aldus De Wit.

In totaal heeft het ziekenhuis in Alkmaar achttien plekken op de IC, waarvan er dus vijf zijn voor mensen met het coronavirus. "Wij monitoren elke dag of opschaling naar meer bedden voor coronapatiënten nodig is. Dit hangt, naast van het aantal bezette bedden, af van medewerkers, inzetbaarheid en het aantal patiënten op de corona-afdeling."

Besmet personeel

Daarnaast zijn ook personeelsleden van NWZ besmet. De Wit wil niet kwijt hoeveel en van welke afdelingen. Ze meldt alleen dat het er 'geen tientallen' zijn. Bronnen laten weten aan NH Nieuws dat ook chirurgen besmet zijn. Dit bevestigt De Wit.

"Toch komt het aantal operaties niet in gevaar, aangezien personeel van Den Helder en Alkmaar wordt uitgewisseld", legt De Wit uit. Vorige week werd bekend dat Stefan Kroese, voorzitter van de raad van bestuur van de NWZ-groep besmet is.

Eerder deze maand waren ook al uitbraken onder medewerkers in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Daardoor heeft laatstgenoemde een opnamestop op de intensive care

Om dit in Alkmaar te voorkomen ligt er een verzoek bij het leger voor extra personeel. Tijdens de eerste coronagolf kreeg NWZ op de intensive care ook al hulp van twee militaire basisartsen en vier militair verpleegkundigen. 

De Wit: "We hebben goed contact met het militair hospitaal in Den Helder, dus hopelijk willen ze hun personeel bij ons plaatsen."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]