Ga naar Content

Machinegeweer, boksbeugels, granaten en messen: bekritiseerde inzamelingsactie politie Zaanstad levert 200 wapens op

ZAANSTAD -  De wapeninzamelingsactie bij politie Zaanstad heeft bijna tweehonderd geweren, messen en zelfs granaten opgeleverd. Maar niet iedereen gelooft dat dit werkt tegen geweldsincidenten in de gemeente. "Criminelen leveren hun wapens niet in", stelt een onderzoeker. 

Foto: NH Nieuws

De wapeninleveractie begon twee weken geleden en was een initiatief van gemeente Zaanstad samen met het Openbaar Ministerie, naar aanleiding van de vele steek- en schietincidenten in de gemeente; in 2019 moest de politie 140 keer in actie komen. "Enorm zorgelijk", aldus burgemeester van Zaanstad Jan Hamming. 

Alle partijen riepen dan ook op om bij politiebureaus in de Zaanstreek straffeloos je wapens in te leveren. Dit kon tot vandaag. 

Lees ook

De buit is inmiddels duidelijk. De politie heeft aan NH Nieuws de aantallen vrijgegeven. In totaal zijn er 197 items ingeleverd, waaronder 22 vuurwapens, 71 messen, granaten, tasers en boksbeugels. Een gedetailleerde lijst vind je onderaan dit artikel. 

Tekst loopt door onder de foto

Beeld van inleveractie Zaandam februari 2020 - Foto: NH Nieuws

"Alle wapens worden vernietigd, nadat is gecheckt of ze betrokken waren bij een strafbaar feit", aldus een woordvoerder van de politie tegen NH Nieuws. 

We namen vandaag een kijkje in de wapenopslag. "Deze wapens zijn in ieder geval van straat. Dat er zelfs granaten zijn ingeleverd, vind ik al heel wat", aldus politieagent Sherwin Tjin-Asjoe. Bekijk de reportage hieronder.
De tekst gaat door onder de video

https://www.politie.nl/nieuws/2020/februari/3/04-dode-kat-aangetroffen-oorzaak-dood-onbekend.html - NH Nieuws

Tjin-Asjoe weet niet of deze actie dé oplossing is van het wapenprobleem in Zaanstad, maar vindt dit een goed begin. "Het is een begin van een duurzame oplossing. We zijn erover in gesprek." 

Beperkt resultaat

Wie de methode in twijfel trekt, is deskundige op het gebied van wapens Jas van Driel. Hij denkt niet dat de wapeninleveractie effect heeft op het aantal incidenten met wapens in de gemeente Zaanstad. "Criminelen leveren hun wapens namelijk niet in", zo stelt hij. 

"Een crimineel of boefje loopt altijd met een wapen, omdat hij ervan overtuigd is dat hij niet gepakt kan worden"

Wapenexpert Jas van driel

Hij denk dat het effectiever is als de prioriteit van de politie ligt bij het pákken van jongeren. "Een crimineel of een boefje loopt altijd met een wapen. Waarom loopt hij met dat wapen? Omdat hij ervan overtuigd is dat hij niet gepakt zal worden."

Hij verwacht van deze actie niet veel. "Mensen zullen altijd een manier vinden om elkaar het leven zuur te maken. Of dat nou met een honkbalknuppel is, of een vrachtwagen." Bekijk hier het hele interview met Jas van Driel.
Tekst gaat door onder de video

Machinegeweer, boksbeugels en messen: bekritiseerde inzamelingsactie politie Zaanstad levert 200 wapens op - NH Nieuws

Wel denkt van Driel dat de inleveractie goed is voor de publiciteit en het creeëren van bewustzijn. "Het bewustzijn dat wapens een probleem kunnen zijn, maar de praktische waarde ervan is gewoon heel beperkt." 

Na vandaag is in Zaanstad het bezitten van wapens en het inleveren ervan dus wel weer strafbaar. Inmiddels is bekend dat gemeente Purmerend óók een wapeninzamelingsactie gaat doen

Fouilleren

Politie Zaanstad gaat door met preventief fouilleren in de gemeente, laten zij weten aan NH Nieuws. Dat doet zij al een poos en dit bleek best effectief. Zo leverde bijvoorbeeld een uur fouilleren vorig maand vier flinke messen en een stroomstootwapen op.

Lees er hier meer over

Bekijk hier de totale buit van de twee weken durende wapeninzameleingsactie in gemeente Zaanstad. 

Wapeninleveractie 

De twee weken durende wapeninleveractie actie leverde 197 wapens op. Dit werd er ingeleverd:  22 vuurwapens, waarvan 12 pistolen, 5 jachtgeweren, 4 revolvers en 1 machinegeweer.

Verder: 71 messen, 30 luchtdrukgeweren, 23 luchtdrukpistolen, 16 alarmpistolen, 12 zwaarden, 10 boksbeugels, 5 tasers, 3 ploertendoders, 2 granaten, 3 nepvuurwapens, 2 granaten, 1 kilo munitie 

Lees ook