Zaanstreek-Waterland

NL
V

Wapeninleveractie Zaanstad direct succesvol: gigantisch geweer, vlindermes en samoeraizwaard

20 januari 2020, 17.42 uur · Door Redactie

Zaanstad is het aantal wapens op straat zat en daarom houdt de gemeente vanaf vandaag twee weken een inleveractie, waarin iedereen zijn of haar wapens naar de politie kan brengen zonder straf. Daar wordt direct goed gebruik van gemaakt.

Inleveractie - NH Nieuws

Vorig jaar kwamen agenten maar liefst 140 keer in aanraking met steekwapens en dat aantal moet drastisch omlaag. De politie maakt zich met name zorgen over het groeiende aantal jongeren dat met een steekwapen door Zaanstad loopt.

"Het is bizar. Het zijn met name jongeren van middelbareschoolleeftijden die met messen op zak lopen. Er is ook een aantal incidenten geweest afgelopen jaar waar die kinderen ook bij betrokken zijn geweest. Dan gaat het niet alleen om bedreigingen met die wapens, maar ook echt het gebruik van die wapens", vertelt agente Sultan Tasdelen.

Quote

"Een vlindermes, een echt wapen met munitie, een samoeraizwaard en een geweer"

agente Sultan Tasdelen over de wapenvangst

De actie lijkt direct zijn vruchten af te werpen: vorige week werden er wapens ingeleverd en ook vandaag kwamen er Zaankanters iets inleveren. "Dit is een heel oud geweer, die heeft heel lang in de familie gezeten, maar ze vonden het toch maar eens tijd om ervan af te komen", zegt Tasdelen terwijl ze een gigantisch geweer van minimaal een meter laat zien.

En dat was niet het enige dat binnenkwam op het kantoor. "De afgelopen dagen zat dit bij de vangst: een vlindermes, een echt wapen met munitie en een geweer."

Niet alleen criminelen

Volgens de agente zijn het niet alleen maar criminelen die wapens inleveren. "Het gaat ook om gewone mensen die het zat zijn dat er wapens in huis liggen. Of een moeder die zegt dat ze wil dat haar kinderen niet met wapens opgroeien."

Totdat de actie is afgelopen, wordt er in de gemeente niet preventief gefouilleerd. Wie na de inleverdatum nog gepakt wordt met een wapen, riskeert een boete of een celstraf.