Ga naar Content

Vier nieuwe incidenten binnen vijf dagen tussen jongeren met messen in Zaanstreek

ZAANSTAD - Meerdere steekpartijen, een zwaargewond slachtoffer en een mes van bijna een meter. Het jaar is pas tien dagen oud, maar de politie Zaanstreek heeft al meerdere malen moeten uitrukken voor jongeren die elkaar met messen te lijf gingen.  

Foto: Politie Zaanstreek

Eerste incident: zwaar gewond

Het eerste incident vond plaats op  4 januari in Oostzaan. Een 19-jarige Amsterdammer stak daarbij iemand neer tijdens een uit de hand gelopen ruzie op een huisfeestje. Het slachtoffer raakte ernstig gewond, het is niet duidelijk hoe het nu met hem gaat.  De verdachte is na de steekpartij gevlucht, maar werd later aangehouden. 

Tweede incident: poging tot doodslag

Drie dagen later, op 7 januari, heeft er in Krommenie een poging tot doodslag plaatsgevonden toen een 15-jarige man uit Oostzaan heeft ingestoken op een 16-jarig slachtoffer. Het slachtoffer zijn kleding is door meerdere messteken vernield. Het slachtoffer kwam er enkel en alleen met kleerscheuren vanaf.

Derde incident: gigantisch mes

Het 16-jarige slachtoffer van het tweede incident wordt op 9 januari zelf ook aangehouden. Hij had het wapen wat op de foto boven aan het artikel staat bij zich. Het enorme mes had een lemmet van 70 centimeter.

Vierde incident: ruzie tussen groep

Op 9 januari houdt de politie een 18-jarige Amsterdammer aan in Assendelft nadat deze betrokken was bij een ruzie tussen een groep jongeren. Ook deze jonge man had een mes in zijn bezit.

Foto: pol_wijkagent_buitenveldertzo

Politiekorpsen: 'Ga in gesprek met je kind over messen'

Politiekorpsen uit Haarlemmermeer en Amsterdam riepen maandag ouders op in gesprek te gaan met hun kinderen over messenbezit. Afgelopen tijd zijn er ook in die regio's  meerdere steekincidenten geweest waarbij de daders (en soms ook het slachtoffer) minderjarig zijn.

4 januari werd een 12-jarige Horinees aangehouden voor het neersteken van een leeftijdsgenoot. Tegelijk hield de politie in Amsterdam een groep tieners aan voor een straatroof. Tijdens het fouilleren bleken de jongens in het bezit van een wapenarsenaal - zie foto hierboven- waar een slager jaloers op zou zijn.

De korpsen spreken van een zorgelijke trend onder jongeren: "Het dragen van een mes wordt steeds 'normaler'."

Absoluut dieptepunt

"We zien deze signalen de laatste tijd helaas gestaafd door een toename in incidenten waar messen bij betrokken zijn", schrijft de Politie Haarlemmermeer op Facebook. "Met als absoluut dieptepunt de dood van een 64-jarige Hoofddorper afgelopen 16 december. Ook tijdens de jaarwisseling waren er weer enkele incidenten met jongeren en messen."

Lees ook