Ga naar Content

Uurtje fouilleren in Zaanstad: vier fikse messen en een stroomstootwapen

De politie Zaanstreek luidde gisteren al de noodklok vanwege het aantal incidenten tussen jongeren met messen. Vandaag doet het korps er nog een schepje bovenop door te laten zien wat een uurtje preventief fouilleren in de stad oplevert. 

Foto: Politie Zaanstreek

Gisteravond hield de politie een preventief fouilleeractie in de Zaanse veiligheidsrisicogebieden. De politie deelt de vangst op een foto op Facebook: vier grote messen, waarvan er twee rechtstreeks uit de keuken lijken te komen. De pen links is onschuldig, het schrijfgerei ligt er slechts ter indicatie van de grootte van de messen. De zaklamp rechts is minder onschuldig, daarin zit verborgen een stroomstootwapen verwerkt. 

Aangehouden en proces verbaal

Enkele personen zijn aangehouden en zullen vandaag worden verhoord door de recherche. De overige personen hebben direct een proces verbaal gekregen.

Partijen pleiten voor messenverbod 

Zes politieke partijen in de gemeente Zaanstad willen, na de vele incidenten die de laatste dagen hebben plaatsgevonden, dat er een messenverbod komt in bepaalde gebieden van de stad. Dat schrijven ze in een gezamenlijke brief.

Lees ook

De partijen (VVD, D66, POV, PVV, Democratisch Zaanstad en Liberaal Zaanstad) schrijven dat er ondanks maatregelen als preventief fouilleren "helaas nog steeds geweldsincidenten plaatsvinden, waarbij wapens worden gebruikt".

Niet verboden

Vertegenwoordigers van de partijen hebben in de afgelopen periode meegelopen met agenten om te kijken hoe zulke preventieve fouilleeracties werken. "Het belangrijkste punt: de politie treft veel messen aan in het veiligheidsrisicogebied, maar kan hier weinig tegen doen, omdat de meeste messen niet verboden zijn."

Lees ook