Zaanstreek-Waterland

NL
V

Zaandam verlengt preventief fouilleren na vondst tientallen wapens

28 juni 2019, 14.56 uur · Foto: Google Streetview

De gemeente Zaandam verlengt het beleid van preventief fouilleren met nog minimaal een half jaar. Er werden in de afgelopen zes maanden tientallen wapens gevonden tijdens elf acties.

Het centrum, de Russische buurt en de wijk Poelenburg stonden het afgelopen anderhalf jaar te boek als veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat agenten preventief kunnen fouilleren als ze dit nodig zien. Dat beleid is dus nog eens met een half jaar verlengd.

Lees ook: 52 gewapende incidenten in 2018: politie Zaandam gaat preventief fouilleren

De afgelopen maanden werd het centrum van Zaandam geteisterd door verstoringen van de openbare orde, waarbij meerdere keren wapens zijn gebruikt. Om hier een einde aan te maken is het gebied als veiligheidsrisicogebied aangewezen. 

Agenten hebben het afgelopen half jaar op verschillende dagen elf acties gehouden. Daarbij zijn 1261 mensen staande gehouden en 441 voertuigen onderzocht. In totaal werden er 35 wapens aangetroffen, waarvan het merendeel messen. Bij de actie werden 25 mensen gearresteerd. 

Lees ook: Zaanse buurt geschrokken door drie autobranden: "Onder mijn slaapkamerraam!"

Omdat de gemeente het gevoel heeft dat ze met dit beleid nog meer onveilige situaties kunnen voorkomen verlengen ze het nogmaals met een half jaar. Rond de jaarwisseling wordt er opnieuw geëvalueerd. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!