Ga naar Content
Alkmaar

Castricum straft club om uitgaansoverlast: eigenaar 'emotioneel en radeloos'

27 november 2019, 18.10 uur · Aangepast 27 november 2019, 18.28 uur
Door: Maaike Polder · Foto: NH Nieuws

CASTRICUM - Uitgaansgelegenheid The Nex in Castricum moet vijf weken lang al om 23.30 uur sluiten, in plaats van om 3.00 uur. Die maatregel is door de gemeente opgelegd na tientallen meldingen van overlast en openlijke geweldpleging bij de tent aan de Dorpsstraat. De eigenaar is woest en startte een petitie. "Ik ben erg emotioneel en radeloos. Ze hebben mijn tent verkapt gesloten." Het dorp heeft al maanden te maken met uitgaansincidenten. 

Vincent Weber is eerlijk tegen NH Nieuws. "Mijn toekomst krijgt een klap. En niet alleen ik ben hier de dupe van. Ook mijn personeel dat altijd keihard werkte, heeft ineens geen baantje meer." De opgelegde vervroegde sluitingstijden voor The Nex gelden van 18 november tot 22 december, maar het heeft volgens Weber helemaal geen zin om überhaupt open te gaan als hij zo vroeg alweer moet sluiten. "Het uitgaansleven begint in Castricum pas om twaalf uur. En dat weet de gemeente heel goed. Ik ga dus niet open."

"Overlastgevende jongeren zijn te herleiden naar deze tent"

Toon mans, burgemeester Castricum

De sanctie voor The Nex is opgelegd door die gemeente, in overleg met horecaondernemers, portiers en de politie. Burgemeester van Castricum Toon Mans licht toe tegen NH Nieuws: "Deze club komt op twee manieren uit alle politierapportages naar voren: driekwart van de grote incidenten zijn te herleiden naar deze locatie en die laat ook als een van de weinige kroegen jongeren onder de achttien binnen. En daarvan zorgen een aantal voor overlast." Clubeigenaar Weber zou ook al twee boetes hebben gekregen voor het schenken van alcohol aan minderjarigen.

Petitie

Weber zegt al veel te hebben gedaan om de overlast in The Nex tegen te gaan. "Extra portiers, ik werk met harde plastic glazen, ik steun de blaastesten (jongeren moeten sindskort verplicht blazen voordat ze een horecatent in mogen, red.). Bij mij binnen is het al lange tijd rustig." Hij vindt de maatregel die zijn tent is opgelegd buitenproportioneel en is daarom een petitie gestart, die inmiddels ruim vierhonderd keer is ondertekend.

De problemen vinden volgens hem vooral plaats op straat. "Deze verkapte sluiting is ook helemaal niet de oplossing. Dat 'herleiden naar mijn club' kan al als iemand buiten aangeeft één biertje in mijn tent te hebben gedronken. Dit is negativiteit 'oplossen' met iets negatiefs." De overlastgevers zijn juist vaak jongeren die al horecaverboden hebben; hij wil dat de gemeente hen keihard aanpakt. "Er zijn echt jongeren die komen zieken in ons dorp. Geef hen een gebiedsverbod."

"Ik ben bang dat de leuke mensen straks ook wegblijven"

VINCENT WEBER, EIGENAAR THE NEX

De horecabaas is erg aangedaan en vreest bovendien dat het goede volk zijn zaak links laat liggen als hij weer open is. "En straks ook de leuke mensen wegblijven. Ik hoop het niet. En dat lijkt me ook niet de bedoeling." 

Vechtpartijen 

In Castricum is het dit jaar vaker hommeles geweest in de weekenden. Zo was er een massale vechtpartij en arresteerde de politie eind september een 17-jarige jongen die met een rambo-mes stond te zwaaien

Foto: NH Nieuws

Inwoners zeiden tegen NH Nieuws dat ze het zat zijn. "Ik vind het steeds onrustiger worden in het dorp", vertelde een vrouw die in het uitgaansgebied woont destijds. "Nu was het op een zaterdagavond, maar het is ook heel vaak op een donderdag- en vrijdagavond." 

Lees ook

Na die avond, waarop ook actrice Robin Martens een conflict had met de politie, zijn er - naast de al ondernomen stappen - nog meer maatregelen genomen in het dorp. "Zo zijn er extra beveiligingscamera's geplaatst, dragen portiers bodycams en rijden er fietsportiers op uitvalswegen naar het centrum en station", aldus de burgemeester.

Ook krijgt iedereen onder de 23 jaar in het uitgaansgebied een stempel. "Zodat we een goed beeld hebben van wie er binnenkomt. Zo weten we dat de jongeren die hier uitgaan echt overal vandaan komen, niet alleen uit Castricum. Ook weten we door de stempels wie er alcohol mogen kopen." 

Minder onrust

De politie laat weten de laatste zes weken geen arrestaties meer te hebben verricht. "Er zijn wel wat meldingen geweest, maar geen noemenswaardige dingen." Het preventief laten blazen van jongeren zorgt er wel voor dat er elk weekend zo'n zestig minderjarige jongeren met alcohol op naar huis worden gestuurd. 

De burgemeester blijft de situatie in het uitgaansgebied van zijn gemeente van week tot week bekijken. Op 22 december mag The Nex weer draaien volgens de normale tijden. "Ik besef dat dit een forse maatregel is, zeker voor een ondernemer. Maar hij mag over vier weken weer open, totdat ik van mening ben dat er dingen gebeuren die ik niet toelaatbaar vind", aldus Mans. Clubeigenaar Weber:  "Maar is dan het uitgaansprobleem opgelost?"

Lees ook

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!