Ga naar Content

Brugwachter vanachter een beeldscherm: steeds meer provinciebruggen op afstand bediend

Niet meer fietsend naar het brugtorentje, maar zittend met een kop koffie in de hand voor een paar beeldschermen in de centrale in Heerhugowaard. Dat is hoe de moderne brugwachter van de provincie Noord-Holland zijn of haar werk inmiddels doet. Maar is dat wel veilig, en neemt daardoor niet het risico op storingen toe?

NH ging op bezoek bij de bediencentrale in Heerhugowaard - NH Nieuws

Geconcentreerd tuurt brugwachter Bianca Kalff-Koenen naar haar beeldschermen. Talloze camerahoeken laten iedere vierkante centimeter van de sluis in Purmerend zien. Met een druk op de knop gaan de slagbomen naar beneden. De volgende knop laat het waterniveau zakken en weer de volgende zet de sluisdeuren open. Het gebeurt meteen, en toch zit Bianca twintig kilometer verderop, in Heerhugowaard.

In 2018 begon de provincie Noord-Holland met het op afstand besturen van bruggen. Toen waren dat er twee, inmiddels zijn het er meer dan twintig, en dit jaar komen er nog elf bij. De sluis in Purmerend was in februari de eerste sluis die werd aangesloten op de centrale.

"Ik vroeg me eerst wel af hoe veilig het zou zijn"

Brugwachter Bianca

Dat was eerst best wennen voor Bianca, die daarvoor jarenlang brugwachter op locatie was. "Het was natuurlijk wel heel leuk om bij de brug of sluis te zitten, lekker in de buitenlucht ook. Maar ik moet zeggen dat het me niet slecht is bevallen om vanuit hier te werken."

In het begin had ook zij wat zorgen over de veiligheid. "Toen ik solliciteerde ben ik hier komen kijken, want ik vroeg me wel af hoe veilig het zou zijn. Maar met de beelden die we hier binnen krijgen, kunnen we delen van de burg zien die je niet eens vanuit het torentje kan zien."

Microseconden

Dat de bruggen niet anders zijn gaan functioneren, vertelt ook Jeroen Olthof, de verantwoordelijke gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. "Alles wat de bediener op de brug kan doen, kunnen ze hier ook doen. En bovendien net zo snel."

De manager van de bediencentrale, Thijs de Vries, beaamt dat. "Alle signalen van en naar de brug komen in een kwestie van microseconden binnen. Er is dus ook bij noodgevallen geen vertraging ten opzichte van wanneer er iemand op locatie zou zijn. Dat geldt ook voor storingen, die komen meteen bij ons binnen."

Veel storingen

Die storingen, daar zijn er de laatste tijd genoeg van. Halverwege mei bleven de brugdekken van zowel de Aalsmeerderbrug en de brug bij Ouderkerk aan de Amstel hangen. Dat kwam toen door de warmte. De Leimuiderbrug, tussen de snelweg A4 en Kaag en Braassem, kampte zelfs maandenlang met allerlei verschillende problemen.

Lees ook

Dat zorgt voor ergernis bij regelmatige gebruikers van de brug. Er werd zelfs een aparte Facebook-groep opgericht om elkaar te waarschuwen als de slagbomen niet meer omhoog gingen.

"Ik heb het gevoel dat de problemen zijn begonnen toen de brug werd overgezet naar die centrale", vertelt een vrouw uit Leimuiden die de brug wekelijks gebruikt en staat te wachten voor de gesloten slagbomen. "De wachttijden lijken ook te zijn opgelopen, al helemaal bij storingen natuurlijk."

(Over)gevoelige sensoren

Dat de storingen te maken zouden hebben met verhuizing van de besturing naar de centrale in Heerhugowaard ontkracht gedeputeerde Olthof. "De brugbediener op locatie was net zo beperkt in het geval van een storing als nu op afstand het geval is." Dat bevestigt manager De Vries. "Als een zachte reset de problemen niet oplost, worden op dezelfde manier monteurs ingeschakeld als vroeger."

De provincie erkent wel dat er te vaak sprake is van storingen bij de bruggen. De voornaamste reden daarvoor zou juist de modernisering zijn, vertelt Olthof. "We willen de bruggen juist sneller en veiliger laten lopen door het gebruik van data. Die verzamelen we met sensoren, alleen zijn die erg gevoelig en moeten ze afgesteld worden. Dat gaat nu nog te vaak verkeerd, maar daar werken we heel hard aan."

De sensoren zijn niet de enige reden dat provinciale bruggen soms in storing raken. De provincie doet daarom op dit moment onderzoek naar de precieze oorzaken van de brugstoringen.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]