Ga naar Content

Wéér storing Leimuiderbrug, ondanks maatregelen provincie

Weer was het raak, vanochtend bij de Leimuiderbrug. Door een storing van de geplaagde brug kon het brugdek urenlang niet open voor vaarverkeer. Het is de zoveelste keer dat de schippers op de Ringvaart de dupe zijn van het haperende brugdek. En dat ondanks een uitgebreide inspectie van de provincie, eerder deze maand.

Het bewegende brugdek leverde meerdere malen problemen op - Foto: NH Media

Vanochtend om 7.48 uur kwam de melding binnen bij de provincie Noord-Holland: storing Leimuiderbrug. De lampen boven het wegdek gingen aan, maar de slagbomen kwamen niet naar beneden. Als gevolg ging het brugdek ook niet omhoog. Schippers die niet onder de dichte brug door passen konden daardoor niet verder. Vlak voor 12.00 uur was de storing verholpen.

Het is verre van de eerste keer dat vaarverkeer of automobilisten stil komen te staan voor de brug door een storing. Zowel eind vorig jaar als eerder deze maand deed de provincie uitgebreid onderzoek bij de brug, om de problemen op te lossen. Maar na beide controles bleven er problemen ontstaan.

"Iedere keer is het weer iets nieuws"

Woordvoerder Provincie Noord-Holland

Hopeloos worden ze ervan, vertelt een woordvoerder: "Iedere keer is het weer iets nieuws, afgelopen maand hebben we de hele brug nog doorgelicht. Enige positieve vandaag is dat de storing relatief snel weer verholpen was, we mikten eerst op 14.00 uur."

Regelmatige gebruikers van de brug reageren gelaten op de nieuwe problemen. In de speciaal voor de brug in het leven geroepen Facebookgroep verbaasden mensen zich over de blijvende problemen: "Ze kunnen naar de maan en 11 kilometer onder water, maar om een brug te maken en af te stellen moeten we wachten op aliens."

Kapotte sensor

De woordvoerder van de provincie heeft inmiddels inmiddels te horen gekregen wat de oorzaak van de storing was. Een sensor in de brug werkte niet goed meer. Na een eerdere storing was de sensor opnieuw ingesteld, nu heeft een monteur hem helemaal vervangen. De hoop is dat dit specifieke defect daarmee verholpen is.

Ook Anja de Rijk baalt dat de brug weer kuren heeft. Ze werkt bij een aannemer voor waterprojecten dat naast de brug ligt: "Vandaag hadden we er zelf geen last van, maar het is wel ontzettend jammer. Wij zijn juist zo blij dat de brug nu weer 24/7 bediend wordt."

Een van de tijdelijke maatregelen die eerder deze maand weer werd opgeheven door de provincie, was het gesloten houden van het brugdek tijdens de spits, om files te voorkomen. De frustratie van de bruggebruikers begrijpt de woordvoerder volledig: "Het is natuurlijk hartstikke irritant. Wij stonden ook te juichen, iedere dag dat ie het zonder problemen deed."

Lees ook

Bij de eerdere bruginspecties zijn een aantal mogelijke verbeteringen aan de brug bedacht. Die gaat de provincie in de nachten van 12 en 13 maart uitvoeren. Daardoor moeten automobilisten tussen 21.00 en 5.00 uur omrijden via de N446. Vaarverkeer kan (storingen daargelaten) wel gewoon onder de brug door.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]