Ga naar Content

Ooit een plaagstootje richting Amsterdam, nu onmisbaar: Alkmaar Pride begint vandaag

De Alkmaarse Prideweek is ooit bedacht als een plaagstootje richting Amsterdam, maar heeft inmiddels een vaste plek verworven in de stad. Dit jaar is alweer de vijftiende editie, die vandaag begint. De stad staat bol van de roze activiteiten, met als hoogtepunt de botenparade volgende week. "Het is belangrijk om de acceptatie en zichtbaarheid te vieren", zegt Pride-voorzitter Adrie Rotteveel.

Eerste Alkmaar Pride in 2010 - Foto: NH

De botenparade trekt elke keer duizenden toeschouwers. Samen met de stichting Alkmaar Pride en de deelnemers geniet het publiek van het uitbundige feest, maar het uiteindelijke doel blijft dat het niet meer nodig is om voor lhbtiqa+-rechten op te hoeven komen.

"Sla de kranten er op na", zegt Pride-voorzitter Adrie Rotteveel, doelend op bijvoorbeeld de vernielde regenboogvlaggen in de regio. "Ik denk dat het heel belangrijk is om de acceptatie en zichtbaarheid te vieren. Dat we onszelf laten zien en dat iedereen in Alkmaar is, die 'ie wil zijn."

"In Alkmaar werd vijftien jaar geleden nog weinig gedaan aan zichtbaarheid van onze community", vertelt Richard Mulder, bestuurslid van het eerste uur, over de reden om de roze week in het leven te roepen. 

Met hem en Adrie bladerden we door het kleurrijke verleden van Alkmaar Pride.

(Tekst gaat verder onder video)

Alkmaar Pride Historie - NH/ Anne Klijnstra

In 2010 was de eerste Pride met ook een aantal uitgedoste boten in de grachten. Vanwege het ontbreken van een vergunning voeren die bootjes zonder versterkte muziek. "Het was een groot succes", vertelt Richard. "Het jaar daarop waren er vier keer zoveel bootjes."

De Alkmaarse Pride is ooit bedacht door lokale ondernemers, daarna nam het COC Noord-Holland Noord het over. Omdat het evenement dermate groot groeide, werd in 2016 de stichting Alkmaar Pride opgericht om de Prideweek te organiseren. Dit jaar vieren ze hun 15-jarig jubileum.

Gender-neutrale voorstellingen

"Tijdens corona hadden we geen grachtenparade, maar wél een online Pride in samenwerking met poppodium Victorie", legt Adrie uit. Die samenwerkingen zoekt de stichting steeds meer op. "Ook met de Karavaan die tijdens Yes In My Backyard ook een aantal gender-neutrale voorstellingen programmeert in het Victoriepark."

Met een Pride Walk begint vanmiddag om 13.00 uur de feestweek. "En vergeet ook niet de Drag Queen Bingo, maar ook de workshop weerbaarheid met Krav Maga", somt Adrie op. "We hebben samen met alle vrijwilligers weer een heel mooi programma in elkaar gedraaid."

De grachtenparade op zaterdagmiddag 25 mei is bij NH te zien. De uitzending op televisie en online begint om 16.00 uur.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]