Ga naar Content
Alkmaar

Terugkijken: Alkmaar Pride, grachtenparade door hartje van de stad

27 mei 2023, 14.00 uur · Aangepast 27 mei 2023, 16.53 uur
Door: Redactie Alkmaar e.o. · Foto:

Het hoogtepunt van de Alkmaar Pride wordt vandaag gevierd met een bonte stoet feestelijke boten die in het centrum van Alkmaar door de grachten trekt. Bekijk de livestream van de parade terug:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Jezelf zijn is niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens de Prideweek, die afgelopen zaterdag in Alkmaar begon, zijn er meerdere incidenten geweest: de expositie met portretten van intersekse mensen bij het station werd beschadigd en regenboogvlaggen gesloopt. Adrie Rotteveel, voorzitter van Alkmaar Pride, is er erg van geschrokken.

"Ik ben in shock en verdrietig ervan. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. We zijn op het landelijke nieuws hiermee, dat wil je toch niet? Het geeft - helaas - aan dat we nog niet zijn waar we willen zijn met de acceptatie van LHBTIQ+-ers." Volgens Rotteveel moet er meer zichtbaarheid en voorlichting komen, bijvoorbeeld op scholen.

Aan die zichtbaarheid wordt in ieder geval vanmiddag wat gedaan. Om 14.00 uur start dan de 14e editie van de Alkmaarse grachtenparade. Dit jaar varen er 25 boten mee, vol dansende en uitgedoste mensen. En die hebben geluk: het belooft een zonovergoten dag te worden.

Foto:

Lees ook