Ga naar Content

Kleurrijke boten en verscheurde vlaggen: dit was Alkmaar Pride

Alle kleuren van de regenboog, 25 boten vol enthousiaste mensen en geen wolkje aan de lucht. De botenparade tijdens Alkmaar Pride was gister een groot succes. NH zond de parade live uit uit. Toch was het niet alleen maar feest. Bekijk en lees hier alle hoogte- en dieptepunten van de Prideweek.

Alkmaar Pride - NH Nieuws

Door de succesvolle botenparade zijn de eerdere incidenten deze Prideweek al bijna vergeten. Toch liet de week goed zien dat jezelf zijn niet door iedereen geaccepteerd wordt. Op zondag 21 mei zette iemand vermoedelijk zijn mes in drie portretten van de buitententoonstelling ‘Intersekse- 1 op de 90’ op het Stationsplein.

"Het lijkt niet te gaan om zomaar vandalisme, maar om een doelgerichte actie", liet Mir Abe van het NNID, een organisatie die zich inzet voor seksediversiteit toen weten. "Dit is afschuwelijk, vooral omdat het zo direct is gericht op de gezichten."

"Dit is afschuwelijk, vooral omdat het zo direct is gericht op de gezichten"

Mir Abe, NNID

Daar bleef het niet bij: een paar dagen later was het opnieuw raak. Afgelopen vrijdag zette een 34-jarige Alkmaarder het mes in nóg een portret van diezelfde tentoonstelling. Hij is inmiddels aangehouden.

Vernielde regenboogvlaggen

Ook werden er twee regenboogvlaggen vernield. Eerder werd de vlag van theatergezelschap Karavaan al van de gevel gehaald, en later werden ze daadwerkelijk vernield. De groep laat het er niet bij zitten en heeft twintig nieuwe vlaggen binnengekregen. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.