Ga naar Content

Schapenhouder Marijke mag 20.000 euro neertellen voor blauwtongvaccinatie van haar kudde

Er komt een tweede vaccin tegen het blauwtongvirus. Schaapherder Marijke Dirkson hoopt dat dit zorgt voor lagere prijzen voor veehouders. "Beetje oneerlijk dat er weinig concurrentie is."

Herder Marijke Dirkson in Hoorn - Foto: NH / Michiel Baas

Vorige maand werd het eerste vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd. Herder Marijke Dirkson uit Burgerbrug heeft bijna 3.000 schapen en lammeren en was met de komst van het eerste vaccin al 'hartstikke blij', vertelt ze tegen NH. Maar van alleen maar rozengeur en maneschijn is geen sprake.

"Tegelijkertijd denk je ook: wat gaat dat kosten?", vertelt ze. Daarom is ze erg blij met de komst van het tweede vaccin. "Dat is alleen maar goed, want wat voor concurrentie zou er dan kunnen komen?" 

Enorme bedragen

Zowel lammeren als schapen moeten worden gevaccineerd en dat kan een dure grap worden. "Wat we zien is dat de prijzen per veearts verschillen, en dat is lastig", vertelt de herder. In haar omgeving hoort ze dat collega's zes tot acht euro per vaccin betalen. "Dat zijn enorme bedragen."

Lees ook

Deze hoge bedragen liggen volgens Dirkson ook aan het feit dat veel veeartsenpraktijken zijn opgekocht door grote ketens. "Dat betekent dat er ook daar heel weinig concurrentie op prijzen is. In de regio kun je niet meer goed tussen veeartsen kiezen. Er zijn weinig zelfstandige praktijken en dat betekent dat de kosten echt hoog zijn."

Meer concurrentie

Omdat Dirkson werkt met een overkoepelende veearts heeft ze 'best wel oké' kunnen inkopen. "Maar dan nog is het meer dan vier euro." Dat houdt in dat ze voor haar kudde zo'n 20.000 euro moet neerleggen.

Wel is er volgens haar een gunstige ontwikkeling gaande: veeartsen zakken vaker met hun prijzen door de toenemende concurrentie. 

Superfijn maar oneerlijk

Boven alles is de schaapherder blij: "Niemand wil wat we hadden. En dierenwelzijn is het belangrijkste. Maar dierenwelzijn gaat wel hand in hand met financieel gezond zijn. In die zin hebben we als sector best wat klappen gekregen en zijn veel inkomsten weggevallen."

Hoewel Dirkson hoopt op meer hulp van de overheid en betwijfelt of één keer vaccineren voldoende gaat zijn, vindt ze het feit dat er überhaupt een vaccin is 'superfijn'. "Maar het voelt een beetje oneerlijk dat er niet veel concurrentie is op die prijs."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.