Lennart Witte van de Texelse 'lammetjesknuffelboerderij' op Texel is blij dat er nu een vaccin tegen blauwtong is goedgekeurd. "Dit is voor ons enorm goed nieuws, we zijn erg opgelucht." Zonder schapen geen lammetjes knuffelen op zijn bezoekboerderij nabij Den Burg. "Als het vaccin er is, gaan we zo snel mogelijk inenten. Voor ons is het een verrassing dat we al zo snel aan de slag kunnen."
Schapen en runderen mogen vanaf nu worden gevaccineerd met het vaccin. Het vaccin komt zo snel mogelijk naar Nederland, binnen enkele dagen kunnen al één miljoen doses beschikbaar zijn. De dierenarts is volgens Lennart Witte al op de hoogte gebracht. "Zodra het vaccin binnen is, willen we zo snel mogelijk enten."
De Texelse schapenhouder is met zijn bedrijf afhankelijk van schapen. Het blauwtongvirus heeft vorig jaar veel slachtoffers gemaakt. Op Texel viel de 'schade' nogal mee. "De schapen die het virus hadden, vielen eigenlijk meteen om", zegt Witte. De Texelse schapenboerderij heeft 550 schapen rondlopen. "Er zijn bij ons ongeveer tien dieren dood gegaan aan het virus. Dat valt relatief gezien mee. Maar ieder dood dier is er één te veel. Aan de vaste wal waren er boeren die de helft van de kudde kwijt waren."
"Als je 's morgens naar de schapen ging, was het altijd afwachten hoeveel er ziek in het land lagen"
Geen slapeloze nachten. "Maar het heeft ons wel bezig gehouden", zegt de schapenboer. "Je kon er ook weinig tegen doen. Als je 's morgens naar de schapen ging, was het altijd afwachten hoeveel er ziek in het land lagen. De zieke dieren haal je dan naar huis, maar de volgende dag lagen ze allemaal dood op stal. Het was een drama. Alle schapenboeren op Texel zijn nu heel erg opgelucht."
Schapen zijn voor de boer niet alleen een economische inkomstenbron, maar boeren hebben ook liefde voor het dier. "Iedere boer wil een gezond koppel waar hij van kan genieten. Daar steken we veel tijd en energie in. Maar dat er dieren dood gaan, is gewoon overmacht."
"Hier staat altijd een koud briesje, dat is onze redding geweest"
Dat er op Texel in verhouding minder dieren zijn gestorven aan het blauwtongvirus in vergelijking met het vaste land heeft volgens Witte te maken met het klimaat. "Ik denk dat we blij mogen zijn dat we schapenboer op het eiland zijn. Hier staat altijd een koud briesje, dat is onze redding geweest. In een luw hoekje bij ons op het land lagen de zieke schapen. Veel collega's hebben de schapen ook niet laten dekken, omdat het een enorme kostenpost was."
Het inenten zal niet zo'n grote klus zijn. Wanneer dat gebeurt, weet hij nog niet. "Omdat wij een bezoekboerderij zijn, moeten de schapen ook worden geënt tegen Q-koorts (een infectieziekte die van dier op mens kan overspringen, red.). Als je ervoor zorgt dat de schapen een beetje bij elkaar staan, zijn we twee uur bezig."
"Mooi nieuws", zegt ook schapenboer Henk Zoetelief. "We hadden er veel zorgen over. Je kunt je er heel druk over maken, maar het was voor ons ongrijpbaar. We zijn afhankelijk van het medicijn." In eerste instantie werd er volgens de boer gesproken over de maand juni dat het medicijn op de markt zou komen. "Dus dit is sneller dan we hadden verwacht."
Zoetelief heeft 450 schapen rondlopen. Hij had 'slechts' vijf dode schapen. "We wachten nu af wanneer het bij de dierenarts er is. Ik heb haar net gesproken, maar zij weet ook nog van niets. Ik verwacht dat ze eerst gaan enten in de gebieden waar veel slachtoffers waren." Zoetelief is blij dat de schapen voor de zomer worden geënt. Want bij warmere temperaturen zouden de muggen die de ziekte verspreiden weer vliegen. En dan was de kans op een uitbraak ook weer groter.
De lammertijd is gelukkig net voorbij, waardoor er ruimte is om te enten. "Het is nog niet bekend of ook de lammeren geënt moeten worden of alleen van een bepaalde leeftijd. We gaan het allemaal zien. Het belangrijkste is dat het vaccin er eindelijk is. We hebben nu geen stress meer."
💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via [email protected] of whatsapp 06 30 09 30 03
- Abonneer je op ons Whatsappkanaal voor het laatste nieuws uit de regio
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Noordkop
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]