Ga naar Content

Texelse schapenboeren nu ook in de greep van dodelijk virus: "Dieren erg ziek"

Het blauwtongvirus heeft ook schapeneiland Texel getroffen. Op ongeveer tien locaties zijn schapen die symptomen hebben van blauwtong en bij meerdere boeren zijn ook al dieren overleden. Bij schapenboer Jan Willem Bakker van boerderij De Waddel heerst het virus ook al. Een aantal van zijn dieren heeft het niet overleefd. "Ik heb nog hoop dat het met een sisser afloopt", zegt hij. 

Jan Willem Bakker: Wij kunnen niet bij ieder dier die het niet redt drie dagen van nationale rouw afkondigen - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

De schapenboer werd zondag geconfronteerd met een zogeheten positieve testuitslag. "Dus het is nu ook officieel", zegt hij. "De dieren werden erg ziek en je hoopt natuurlijk dat het iets anders is. Maar als er dan meer dieren ziek worden en ze vertonen dezelfde verschijnselen, dan weet je eigenlijk al genoeg."

"Iedere keer dat je het land in gaat, hoop je dat er geen nieuwe zieke dieren bijkomen. Het heftigste van zo'n periode is dat je met knikkende knieën naar je dieren gaat en niet weet wat je aantreft. Als schapenboer heb je wel een beetje eelt op je ziel. Wij kunnen niet bij ieder dier die het niet redt drie dagen van nationale rouw afkondigen. De andere schapen hebben ook zorg en aandacht nodig."

"Als ik morgen kan schaatsen, gaat de vlag uit"

Schapenboer Jan Willem Bakker

De dode schapen grijpen Bakker wel aan. "Maar je kunt er goed mee omgaan. Ik hoor verhalen dat in de rest van het land kuddes voor meer dan de helft 'omvallen'. Dat hakt er voor de boeren enorm in. Dat is hier gelukkig niet het geval." 

Bakker heeft 600 dieren. De belangrijkste besmettingsroute is de beet van mugjes (knutten) die besmet zijn met het blauwtongvirus. Het liefst ziet hij dat het kouder gaat worden, waardoor het besmettingsgevaar minder wordt. "Als ik morgen kan schaatsen, gaat de vlag uit. In vergelijking met tien dagen geleden is het veel kouder. We hebben ons door alle deskundigen laten vertellen dat die knut dat niet leuk vindt."

Bakker heeft veel liefde voor de dieren. Als er zieke dieren zijn, haalt hij er meteen hulp bij. "Ik denk nooit na wat het dan gaat kosten. De schapen zijn voor mij belangrijk. Een schapenboer gaat tot het gaatje met zijn dieren en denkt dan niet aan zijn portemonnee. Je baalt van het feit dat je een dier niet in leven kan houden."

Hoop houden

Het is niet de eerste keer dat er blauwtongvirus bij de Waddel heerst. "In 2006 is er ook blauwtong in Nederland geweest en toen waren ook bij ons positieve gevallen. En ook toen gingen ze dood. Toen was er ook vrees dat het uit de hand zou lopen, maar dat is toen niet gebeurd."

"Het helpt dat je hoopt dat het nu ook weer zo gaat. En dat het beetje met een sisser afloopt. Ik heb daar geen goede argumenten voor. Maar we houden ook rekening dat het net zo erg wordt als aan het vaste land."

Tekst gaat verder onder de foto.

Schapen op Texel - Foto: NH Nieuws/Edo Kooiman

Bakker heeft geen extra maatregelen genomen, zoals het beluchten van de stal. "De schapen lopen gewoon buiten. Het is nu fris op het eiland en het waait het altijd. Binnen kun je een knut ook niet weren. Ik heb de dieren ook niet bespoten met heftige insecticiden. Dat heeft volgens mij ook geen zin."

Bakker had twee weken geleden het eerste slachtoffer. "Dan haal je het wel uit het land, want het dier komt niet meer goed in de benen. Zo'n beest heeft pijn, dan is het prettigste om het in de schuur te verzorgen. Extra water geven en als dat niet lukt via een slang proberen. En pijnstilling toedienen. Want van een ziek schaap in het land wordt niemand blij. Dat is een rot gezicht. Ik ben van mening dat een dier dat zich goed beroerd voelt binnen te halen. Een schaap dat veel ligt, wordt steenkoud. Van de vijf zieken dieren, zijn er vier dood gegaan."

Eén schaap lijkt nu op te knappen. Echte virusremmers zijn er niet. Iedere boer probeert op zijn manier de dieren te verzorgen. "De schapen krijgen een heftige reactie doordat het extra speeksel vormt en de kop gaat opzetten. Dat zou je kunnen onderdrukken met hooikoortstabletten. Dat vind ik een aannemelijk verhaal en kan ook geen kwaad."

"Omdat de longen vol lopen met vocht, kun je ook denken aan simpele plaspillen. Misschien dat het helpt, maar dat was in ons geval niet zo." Ieder dier kan het virus krijgen. "Zelfs de sterkste schapen krijgen het", zegt Bakker. 

Dierenarts heeft handen vol

Dierenartspraktijk Texel is iedere dag met het virus bezig. Het zijn niet alleen schapenboeren die getroffen worden, maar ook Texelaars die schapen er voor de hobby bij houden. 

"De spanning is wel groot onder hen", zegt dierenarts Alexandra Bogerman. "Het leeft absoluut, ik krijg veel vragen van veehouders." 

Bogerman spreekt van 'een handjevol' zieke dieren per locatie. "Het zijn er geen honderden, tientallen zieke dieren in totaal." Bij veel hobbyboeren komen de emoties los. "Sommigen hebben maar vijf schapen en deze hebben ze ook een naam gegeven. En dan gaan er twee dood, dat is niet leuk." 

Er zijn geen antivirale middelen tegen het virus. "Je kunt ook niet voorkomen dat de schapen niet gestoken worden", zegt ze. "Maar gelukkig gaan we de goede tijd tegemoet."

Lees ook