Ga naar Content

Larense straat tegen komst nóg meer padelbanen: 'Vooral voor mensen van buiten het dorp'

Met al negen padelbanen in Laren en nog eens twintig andere in Blaricum en Huizen hebben Laarders genoeg keuze om deze populaire racketsport te beoefenen. Er hoeven daarom niet nog eens vijf extra banen worden aangelegd bij SV Laren. Dat stellen buurtbewoners van de naastgelegen Slangenweg. Laren heeft er al genoeg, zo klinkt het. Daarnaast vreest de buurt meer overlast. 

Foto: NH Media/Maarten Edelenbosch

De Laarders wijzen erop dat hun woonplaats wel erg veel padelbanen heeft ondertussen. "In hoeverre is de noodzaak om in een kleine gemeente als Laren met dik 11.000 inwoners meer padelbanen te realiseren dan een gemeente als Huizen met ruim 41.000 inwoners? In Nederland spelen op dit moment 75.000 mensen padel tegenover 17,8 miljoen inwoners. Dit wil zeggen dat in Laren enkel 49 beoefenaars zijn van padel", is de rekensom die de omwonenden maken.

Nog eens negen extra banen

Sinds vorig jaar heeft Laren negen padelbanen. Die zijn te vinden in de voormalige tennishal aan de Schapendrift.

En dan liggen er nu nog plannen voor nóg meer banen. Sterker nog: padel lijkt het toverwoord in Laren. SV Laren wil vijf padelbanen laten plaatsen om het ledenbestand te vergroten, maar ook de Larense tennisclub wil nog eens vier banen plaatsen. 

Dat is wel genoeg, zeggen de bezorgde bewoners. En als er dan toch in Laren geen plek is, kunnen padellers altijd uitwijken naar Blaricum waar twaalf padelbanen zijn of nog eens acht in Huizen, verdeeld over twee verschillende locaties.

"Om de padelbanen te vullen, moeten mensen uit andere gemeentes komen"

Bewoners Slangenweg

De Laarders stellen eveneens dat de banen vooral aangelegd zullen worden voor mensen van buiten Laren. "Om de padelbanen te vullen, moeten mensen uit andere gemeentes komen, gezien er per uur een beschikbare capaciteit is van twintig personen en enkel maar 49 personen per week gebruik zullen maken van de banen, volgens de cijfers van de tennisbond KNLTB", merken de briefschrijvers aan. 

Bak herrie

Dat is niet het enige probleem. Volgens de bewoners zouden de banen ook te dicht bij de huizen komen met als gevolg dat de buurt in een constante bak herrie zit. De woningen van de Vredelaan zijn 110 meter verderop. Bij de aanleg van twee padelbanen zou de eerste woning op 160 meter afstand moeten zijn en bij vier zou er 210 meter tussen moeten zitten. Er zijn verkeerde afstanden gehanteerd, concluderen de omwonenden.

Steeds vaker moeten gemeenten vanwege het geluidsaspect nee verkopen tegen clubs die padelbanen willen plaatsen. Zo ook bij de buren in Eemnes waar de tennisvereniging al tijden plannen heeft voor vier padelbanen en daarmee hoopt tientallen extra leden aan te trekken. 

Hetzelfde als honderd tennisbanen

De bezorgde bewoners wijzen naar een situatie in Noord-Brabant. Daaruit zou qua geluidsoverlast blijken dat de gebruikers van twee padelbanen hetzelfde geluid produceren als sporters op tien tennisbanen. Bij een verdubbeling van de padelbanen zou er zelfs sprake zijn van tien keer meer geluid. Ofwel: vier padelbanen staan gelijk aan honderd tennisbanen. Met woningen te dichtbij is dat ongeoorloofd, vinden de omwonenden.

Naast de gevreesde geluidstoename verwachten de bewoners ook beduidend meer verkeer naar het Schuilkerkpad. Uit eigen berekening zou het gaan om zo'n veertig verplaatsingen per uur extra. Tot 23.00 uur zal het een dagelijks komen en gaan zijn van auto's met padelspelers die vooral van buiten het eigen dorp komen. 

Niet meer buitenspelen

Dan is er helemaal geen ruimte meer voor de kinderen om veilig buiten te spelen, stellen de briefschrijvers. Momenteel kunnen zij op zaterdag niet naar buiten omdat veel voetballende kinderen van en naar de club gebracht worden.

Auto's rijden volgens de bewoners op de zaterdag met hoge snelheid door de straat. Als de padelbanen er komen, is dat straks zeven dagen in de week. 

SV Laren: 'We voldoen ruimschoots aan de normen'

Eind maart heeft SV Laren een uitgebreide brief verstuurd over de stand van zaken van de padelbanen, een initiatief waar de vereniging al drie jaar mee bezig is. Dit schrijven is ook gegaan naar onder meer de omwonenden van de Slangenweg, de Vredelaan, Schuilkerkpad, Zevenenderdrift en 't Schepeltje. Hierin staat een duidelijke uitnodiging om aan te geven hoe leden, dorpsgenoten en zeker ook omwonenden tegen de buitenpadelbanen aankijkt. 

In de lange brief geeft de Larense club ook aan dat er zorgvuldig aandacht is besteed aan geluidsoverlast. Daarom hebben zij juist een specialist naar deze materie laten kijken en is er een akoestisch rapport verschenen van een gerenommeerd bureau. De club voldoet 'ruimschoots aan de normen'. Onderzoek en rapport zijn goed bevonden door de omgevingsdienst en de gemeente. 

Daarnaast heeft de club nog diverse navragen bij experts gedaan over geluidsoverlast en is gekeken naar het plaatsen van een geluidswal. Volgens het rapport is dat niet nodig, omdat de normen niet worden overschreden. Zo'n 'muur' zou twee tot drie decibel schelen. 

Verder heeft SV Laren de hand gereikt aan de direct omwonenden om na de plaatsing van de banen professionele geluidsmetingen te verrichten bij de woningen. Een onafhankelijke dienst zal dat onderzoek dan doen. Dan wordt het werkelijke geluid van de banen duidelijk en als dat toch boven de normen blijkt te liggen dan zal er alles aan gedaan worden om alsnog een geluidswand te laten plaatsen.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]