Ga naar Content
Een man van middelbare leeftijd met warrig blond haar, gekleed in een blauwe hoodie, staat peinzend naast een betonnen constructie met een wazige rivier en gele boten op de achtergrond.
Zaanstreek-Waterland

Definitieve streep door hogere geluidsschermen Coenbrug: 'nauwelijks effect'

15 april 2024, 18.15 uur · Aangepast 18 april 2024, 09.11 uur
Door: Mischa Korzec · Foto: NH Media

Een langgekoesterde droom, verhoogde geluidsschermen, spat uiteen nu gemeente Zaanstad er definitief geen brood in ziet.  "We zijn zeer teleurgesteld", zegt een ontgoochelde David Sluis van de werkgroep A8/Coenbrug. Een strijd van jaren lijkt ten einde.

Definitieve streep door hogere geluidsschermen Coenbrug - NH Nieuws

De A8 is al jaren het strijdtoneel van bewoners, de gemeente Zaanstad en Rijkswaterstaat. De geluidsschermen langs de weg zijn vervallen en oud. Tussen 2026 en 2030 worden ze vernieuwd. De werkgroep denkt dat verhoogde geluidsschermen kunnen helpen, maar dat plan is nu definitief naar de prullenbak verwezen.

2,1 miljoen

Uit een rapport dat Zaanstad heeft laten maken, bleek in februari al dat het verhogen van de schermen een minimaal effect heeft voor maar een handjevol omwonenden. Toch had de werkgroep nog hoop omdat Zaanstad 2,1 miljoen had gereserveerd om het lawaai aan te pakken. "Je wordt aan het lijntje gehouden en uiteindelijk blijf je met een dode mus zitten", zegt Sluis. Onlangs werd er superstil asfalt geplaatst, maar bewoners ervaren nog steeds geluidsoverlast door onder andere gebonk van de brugklep.  

"Meten is weten"

Gerard Slegers

Wethouder Slegers vindt dat hogere schermen volgens het rapport te weinig opleveren voor het geld wat het moet kosten. In het rapport staat dat er voor 115 adressen 1-3 dB geluidsreductie zou zijn. Iets wat volgens de onderzoekers nauwelijks hoorbaar is voor het menselijk oor. "Meten is weten", aldus de wethouder.

Wel gaat hij nog eens goed naar het "gebonk" van de brugklep kijken. Dat wordt veroorzaakt als zwaar verkeer over de brugklep rijdt. De brug kan al een paar jaar niet meer open en gaat dit jaar op de schop. Dan moet ook het gebonk verholpen zijn. Ook wil de wethouder zich hard maken voor 80 kilometer per uur op de A8. 

Handdoek in de ring

De werkgroep gaat nog eens goed nadenken of ze nog door moeten gaan met hun strijd. "Ik ga eerst maar eens naar het café met mijn verdriet", zegt Sluis. Hij wil eerst met de rest van de werkgroep in gesprek voordat ze de handdoek in de ring gooien "We blijven wel strijdbaar."

Tussen 2026 en 2030 worden er nieuwe 'normale geluidsschermen geplaatst. Wat er met de gereserveerde 2,1 miljoen gaat gebeuren weet Slegers nog niet. Daar wordt in het najaar een beslissing over genomen.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook