Ga naar Content

Zaandammers willen actie rond overlast Coenbrug en A8: "Er moet nu iets gebeuren"

ZAANDAM Het is niet twee voor twaalf, maar al ver na twaalven, vinden Zaandammers die rond de Coenbrug en de A8 wonen. Ze zijn de geluids- en milieuoverlast meer dan zat en willen dat er nu iets gebeurt.

"Zo'n weg is niet meer van deze tijd. Het is een lekkende olieleiding dwars door een woonwijk. Dat kan gewoon niet meer", zegt David Sluis van werkgroep A8-Coenbrug tegen NH Nieuws. Hij spreekt samen met zijn collega Jan Broersma namens de bewoners.

Omwonenden zijn de herrie en de uitstoot van het voortdenderende verkeer zat. "Dat geluid is de hel. Zeker voor mensen die heel dichtbij wonen. Als je naar buiten stapt hoor je het overal", vertelt Jan Broersma. "Als je hier al 30 of 40 jaar woont, dan is dat ook slecht voor je gezondheid. Die mensen ademen elke dag vijftien sigaretten in. Dat gaat hen levensjaren kosten", vult Sluis aan.

Lees ook: Actiegroep vindt second opinion over situatie A8 nu al 'grote teleurstelling'

Deze strijd is niet nieuw, maar voor de werkgroep A8-Coenbrug is de maat nu helemaal vol. Sluis en Broersma willen de lokale politiek wakker schudden, ook al heeft Rijkswaterstaat de weg in beheer. "De gemeente Zaanstad moet nu op gaan staan voor de bewoners en wat mij betreft met hooivorken naar Den Haag", aldus Sluis.

Foto: NH Nieuws