Ga naar Content
Noord-Holland

Actiegroep vindt second opinion over situatie A8 nu al 'grote teleurstelling'

30 oktober 2017, 11.16 uur · Aangepast 30 oktober 2017, 12.09 uur
Door: · Foto: Provincie Noord-Holland

ZAANSTAD De resultaten zijn er nog niet, maar de werkgroep A8-Coenbrug vindt de second opinion over het geluidsniveau en het fijnstof-gehalte op de A8 'onzin'. Het nieuwe onderzoeksbureau beroept zich namelijk op de eerder aangeleverde cijfers, tot grote ergernis van de werkgroep: "Dan had dit rapport helemaal niet gemaakt hoeven te worden."

"Het is een non-onderzoek", laat David Sluis weten aan het Noordhollands Dagblad. De werkgroep zet zich in voor stil asfalt en een maximale snelheid van 80 kilometer op het gedeelte van de A8 dat dwars door Zaanstad loopt. Onderzoek moet aantonen dat dit ook daadwerkelijk nodig is. 

Lees ook: Actiegroep schrikt van rapport provincie A8/A9: "Er is geen tijdswinst"

Rijkswaterstaat heeft een rapport naar buiten gebracht waaruit blijkt dat de situatie niet zodanig erg is dat er maatregelen genomen moeten worden voor het geluid en fijnstof. De gemeente Zaanstad heeft nu op aandringen van de werkgroep een bureau in de hand genomen om die eerder gepubliceerde resultaten nogmaals onder de loep te nemen. De hoop is het bureau voor de second opinion die conclusies kan aanvechten. 

Lees ook: GGD waarschuwt voor luchtkwaliteit door verbindingsweg A8 en A9

Dat zou dan duidelijk kunnen maken dat er wel degelijk maatregelen vereist zijn tegen geluid en fijnstof. "Maar het bureau gaat juist uit van de door Rijkswaterstaat aangeleverde cijfers. Ja, dan had dit hele rapport niet gemaakt hoeven te worden", aldus Sluis. "Ik verwacht daarom niet dat er wezenlijk iets gaat veranderen in het definitieve rapport."

Lees ook: Heemskerkers willen van verbindingsweg tussen A8 en A9 af: "Geluidsoverlast en fijnstofgehalte zullen verdubbeld worden"

Eerder trok de werkgroep aan de bel omdat Rijkswaterstaat volgens hen weigerde gegevens te verstrekken voor de second opinion. Dat probleem blijkt inmiddels te zijn opgelost.