Ga naar Content

Geluidsschermen A8 al jaren te laag

ZAANDAM De geluidsschermen op en langs de Coenbrug in Zaandam zijn 60 tot 75 cm te laag. Dat zeggen bewoners die rondom de A8 wonen. Hierdoor zou er niets kloppen van de berekeningen van Rijkswaterstaat en hebben omwonenden meer last van fijnstof en geluidsoverlast dan toegestaan.

Gewapend met een lange lat laat een georganiseerde groep bewoners kinderlijk eenvoudig zien dat het geluidsscherm geen drie meter hoog is. Volgens cijfers die de bewonersorganisatie heeft opgeduikeld via internet, zou er met een scherm van drie meter gerekend moeten worden. Nu blijkt dat het scherm veel lager is vragen zij zich af hoeveel meer fijnstof er al die jaren over hen heen is gekomen.

Nu er serieuze plannen zijn om de A8 aan de A9 te verbinden grijpt de bewonersorganisatie zijn kans om duidelijk te maken dat ze snel nieuwe en hogere geluidsschermen willen. De vrees bestaat dat er met de nieuwe aansluiting nog meer verkeer en dus overlast komt.

Wettelijke norm
Rijkswaterstaat laat weten dat de geluidsschermen langs de A8 uit verschillende formaten bestaat namelijk 4,3 en 2,5 meter. Volgens hen wordt het geluid langs de A8 ieder jaar gecontroleerd en valt het binnen de wettelijke norm. Zij zien dan ook geen reden om iets aan de schermen te doen.

Foto: Mischa Korzec/NH Nieuws