Ga naar Content

Gerelateerde videos

'Kasteel Radboud verplaatsen?' Toch staat het er als enige West-Friese kasteel nog wél

De paniek slaat toe in 1334: moeten we het kasteel en de stad Medemblik gaan verplaatsen? Een stormvloed verwoest een groot deel van Nederland, met duizenden doden tot gevolg. De grafelijkheid treft maatregelen en zo komt kasteel Radboud er totaal anders uit te zien. Niet alleen was het ooit vier keer zo groot, onderzoekers ontdekken steeds meer over de omgeving - de minisamenleving - van het kasteel. 

In de vijfdelige NH-serie 'Verdwenen kastelen' gaat erfgoedspecialist Marius Bruijn op zoek naar de Verdwenen Kastelen van West-Friesland. Met animaties wekken we de kastelen tot leven en geven een impressie van hoe ze er ooit mogelijk uit hebben gezien. Want inmiddels weten we door nieuw onderzoek steeds meer over de burchten van Floris en zijn rol in West-Friesland.

Schuif de slider en bekijk hier de impressie van het vroegere kasteel Radboud, animatie van Sander Wit, tekening Marius Bruijn: 

Kasteel Radboud werd in 1288 gebouwd door graaf Floris de Vijfde en is het enige West-Friese kasteel dat je daadwerkelijk nog kan bezoeken. Inmiddels weten we dat het kasteel zeker vier keer zo groot moet zijn geweest.  

Na de heftige Sint-Clemensvloed in de 14e eeuw, werd alles anders. Land werd weggeslagen en er werd een nieuwe dijk aangelegd met rigoureuze aanpassingen van het kasteel tot gevolg. Zelfs de ingang moest worden verplaatst. Maar hoe zag het er dan daarvoor uit? Daarover tasten onderzoekers nog altijd in het duister. En wat heeft de Friese koning Radboud eigenlijk met dit kasteel te maken? 

Kasteel als boerderij

Wat wel duidelijk is, is dat de oriëntatie van het kasteel met een kwartslag is gedraaid. Waar je nu je auto parkeert en op de plek waar de huidige haven ligt, lag een voorburcht met meerdere boerderijen.

Veeteelt en gewassen werden er volop verbouwd. Niet voor niets had het kasteel een 'molkentoren'. Het was in die zin een bruisende fabriek waar al in de middeleeuwen zuivel werd verwerkt.

Grotendeels verdwenen

Vanaf 1572 raakt Medemblik betrokken in de Opstand, de Tachtigjarige Oorlog begint. Het kasteel van Medemblik verliest dan haar functie als grafelijk kasteel, de voorburcht wordt afgebroken en ook het hoofdkasteel wordt ook deels gesloopt. Het gedeelte van het kasteel wat blijft staat, wordt uiteindelijk onderdeel van de nieuwe stadsmuur van Medemblik.

Waar is Verdwenen Kastelen te zien? 
Verdwenen Kastelen is sinds 31 maart iedere zondag om 17.40 uur te zien op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 509, ODIDO 50) en herhaaldelijk de uren daarna. Ook streekomroep West-Friesland zendt de serie uit. 

Zondag 31 maart: kasteel Wijdenes
Zondag 7 april: kasteel Nuwendoorn
Zondag 14 april: kasteel Middelburg
Zondag 21 april: kasteel Nieuwburg
Zondag 28 april: Kasteel Radboud

Wil je alle uitzendingen bekijken? Kijk dan op de themapagina Verdwenen Kastelen

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]