Ga naar Content

Van executies naar kinderkamer: 'gruwelijkste' West-Friese kasteel was ook huiselijk

Het is oorlog als kasteel de Nieuwburg bij Alkmaar wordt gebouwd, de plek waar beul 'Jan de Hangman' geregeld over de vloer komt. Deze koningsburcht bewaakte de grens van West-Friesland. Maar als het kasteel eenmaal van vader op zoon over gaat, wordt het veel meer dan alleen een militair afschrikwekkend bouwwerk. 

In de vijfdelige NH-serie 'Verdwenen kastelen' gaat erfgoedspecialist Marius Bruijn op zoek naar de Verdwenen Kastelen van West-Friesland. Met animaties wekken we de kastelen tot leven en geven een impressie van hoe ze er ooit mogelijk uit hebben gezien. Want inmiddels weten we door nieuw onderzoek steeds meer over de burchten van Floris en zijn rol in West-Friesland.

Schuif de slider en bekijk hier de impressie van het vroegere kasteel de Nieuwburg, animatie van Sander Wit, tekening Marius Bruijn: 

Het is een geliefd wandel- en fietsgebied: de Oudorperpolder. Zodra je de brug over bent, sta je ineens op de kasteelruïne. Twee vierkanten in het landschap en omringd door water. Stenen paden geven de contouren aan waar het kasteel ooit stond.

Van vader op zoon

In zijn strijd, zijn oorlog tegen de West-Friezen, bouwt koning Willem II hier een nieuwe burcht, de Nieuwburg. In plaats van een rond bouwwerk wat in die tijd gebruikelijk was, bouwt hij een stevig, vierkant fort van steen. Pas later als het kasteel overgaat op zoon Floris de Vijfde, wordt het kasteel flink uitgebreid met onder meer een woontoren en ook een kinderkamer. 

Grensbewaking van West-Friesland

De Nieuwburg ligt op een tactische afstand van zo'n 500 meter van het andere grafelijke kasteel, de Middelburg. Samen bewaken ze de toegangsweg - de Munnikenweg - naar West-Friesland. Vanaf beide kastelen kon de weg beschoten worden. Maar hoe deden die ridders dat dan? En met wat voor geschut? 

Tweehonderd jaar lang stond het kasteel fier overeind. Totdat het in 1517, samen met kasteel de Middelburg, door de Fries Grote Pier werd verwoest en in de jaren erna werd afgebroken. 

Waar is Verdwenen Kastelen te zien? 
Verdwenen Kastelen is sinds 31 maart iedere zondag om 17.40 uur te zien op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 509, ODIDO 50) en herhaaldelijk de uren daarna. Ook streekomroep West-Friesland zendt de serie uit. 

Zondag 31 maart: kasteel Wijdenes
Zondag 7 april: kasteel Nuwendoorn
Zondag 14 april: kasteel Middelburg
Zondag 21 april: kasteel Nieuwburg
Zondag 28 april: Kasteel Radboud

Wil je alle uitzendingen bekijken? Kijk dan op de themapagina Verdwenen Kastelen

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]