MEDEMBLIK - Een grondradar legt vandaag de laatste hand aan het geofysische veldonderzoek bij kasteel Radboud. Dat het kasteel een rijke historie heeft, is bekend. "Maar er is weinig aandacht voor wat er allemaal in de omgeving van het kasteel heeft gelegen", legt archeologe en onderzoeksleider Nancy de Jong uit. De Jong heeft sterke aanwijzingen dat het kasteel vroeger veel groter was en tot in het IJsselmeer heeft gelegen.
Door een stormvloed begin 14e eeuw, achten de onderzoekers de kans groot dat het kasteel werd verwoest en daardoor is verplaatst. Dat er zo grootschalig onderzoek wordt gedaan in de omgeving van een kasteel, is volgens De Jong uniek. "Ik ben vanuit mijn promotieonderzoek bezig om alle Floris V kastelen aan nader onderzoek te onderwerpen. In het verleden is er al onderzoek geweest, maar dat beperkte zich tot het hoofdkasteel. Maar dat daar nog heel veel omheen is geweest, wordt meestal niet veel aandacht aan besteed."
Grondradar
Op eerdere onderzoeksdagen werd al gemeten met elektromagnetische inductie en een magnetometer. Maar vandaag kan het nog weleens spannend worden: "Bij de andere technieken harken we alleen de data binnen. Maar met de grondradar, zien we een continue dwarsdoorsnede van de bodem en kunnen we al zien welke reflecties te zien zijn en op welke diepte."
Archeoloog Nancy de Jong en geofysicus Ferry den Oever laten zien hoe zij tot deze ontdekking kwamen. - NH Nieuws
Geofysicus Ferry van den Oever staat aan het roer van de grondradar en legt daarbij behoorlijk wat kilometers af. Met de radar loopt hij - strook voor strook - het kasteelterrein af. Van den Oever: "Met één zo'n grondradar lijn krijg je een dwarsprofiel van de bodem. Als ik een heleboel lijnen loop, kan ik uiteindelijk een 3D-model ervan maken".
'Voorburcht ultieme vondst"
De onderzoekers hebben meerdere aanwijzingen uit oude schetsen en aktes, dat het kasteel vroeger verplaatst is en veel groter moet zijn geweest. Nancy: "We kijken daarom verder buiten het kasteel om de resten van een voorburcht te vinden. En we kijken ook naar de oostkant van het kasteel omdat daar vermoedelijk de eerste voorburcht is geweest. Dat zou heel mooi zijn als we daar een spoor van vinden." Het vroegere kasteel zou ook een haven hebben gehad.
Ook al zouden er oude kasteelresten gevonden worden, die moeten volgens de archeologe gewoon onder de grond blijven. Na vandaag worden de radarbeelden geanalyseerd en hopen de onderzoekers meer te weten te komen over de bijgebouwen en omgeving van het kasteel. Nancy: "Misschien dat we dan de vermoedens kunnen gaan bevestigen. Dat zou heel mooi zijn!"
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]