Ga naar Content

Unieke beelden: Limmen zet de bloemetjes weer buiten tijdens jubilerend mozaïek-feest

Limmen viert komend weekend haar zeventigste Bloemendagen. Tijdens de jubileumeditie zijn maar liefst vijftig mozaïeken te zien langs een route door het dorp. Het is lang geleden dat dat er zoveel waren. De organisatoren zijn er trots op, zeker met in het achterhoofd dat tien jaar geleden het event dreigde te stoppen. "Het leeft nog steeds in Limmen."

Bloemendagen 1977 - Foto: Kees Hooijboer

We bladeren met Liesbeth Hendrix-Segerius (57), zo'n 30 jaar actief in het stichtingsbestuur, en Otto Bruschke (72), die dit jaar voor 57e keer meedoet, door het rijke verleden van de Bloemendagen, waarvan nog veel uniek beeldmateriaal bewaard is gebleven.

Tekst gaat verder onder video.

70e editie Bloemendagen in Limmen - NH/ Anne Klijnstra

Het had de 72e editie kunnen zijn, als de coronapandemie niet voor twee mozaïekloze jaren had gezorgd. Want sinds 1952 worden de Bloemendagen al in het dorp georganiseerd. Een bloemenfeest dat niet zonder de inzet van Limmenaren zou bestaan.

"Het is ooit begonnen om Limmen als bloembollendorp op de kaart te zetten", legt Liesbeth uit. "De eerste editie was een corso en was nog in samenwerking met omliggende gemeenten zoals Heiloo en Alkmaar. Het dorp was toen gevraagd om langs de route bloemmozaïeken neer te leggen. Dat gebeurde hier zo massaal, dat we het een jaar later zelfstandig oppikten."

En zo is het daarna elk jaar gegaan, al leek het in 2014 voorgoed voorbij. "Er was zo weinig animo om mee te doen, vooral vanwege tijdgebrek", legde Liesbeth toen uit. "Met een aantal prikploegen hebben we het toen toch weer op de been weten te krijgen", vertelt Otto.

Komende week gaan de dorpsbewoners hard aan de slag om hun zelf ontworpen creaties met hyacintenknoppen uit te beelden. De prikploegen moeten het voor zaterdag 10.00 uur afhebben, want dan beginnen de Bloemendagen. Daarna staan de mozaïeken nog vijf dagen langs een route door het dorp.

Kijk hieronder naar de volledige film van de eerste Bloemendagen in 1952, die gemaakt is door een amateur filmgroep uit Heiloo en gedigitaliseerd door de stichting Historisch Limmen:

Allereerste Bloemendagen in 1952 - Historisch Limmen

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]