Ga naar Content

Bloemenmozaïek uit Limmen trekt 'tienduizenden mensen' in Frankrijk

Tijdens de Bloemendagen in Limmen staan er al regelmatig files voor de deur van Otto Bruschke uit Limmen. Maar zijn spectaculaire kunstwerken, gemaakt met tienduizenden bloemetjes van de hyacint, worden ook over de grens gewaardeerd. De bouwwerken gaan al 32 jaar naar het Franse Plomeur. "Het is daar voorpaginanieuws, er komen tienduizenden mensen op af."

"Het begon ooit als een grapje", vertelt Bruschke glunderend. Een Nederlandse bollenteler ging naar Frankrijk om een bollenbedrijf op te starten. Bruschke had net de Sacré-Coueur gebouwd voor de Bloemendagen in Limmen. "Het leek hem een mooie reclamestunt om het bouwwerk daar opnieuw op te bouwen. Dat was uiteindelijk een schot in de roos."

Bisschop op bezoek
Schepen, paleizen, kerken en zelfs de Tower Bridge van Londen. Otto en zijn prikploeg De Gaasverwerkers hebben al heel wat spectaculaire bouwwerken nagemaakt. "We hebben ook de kathedraal van Lourdes gemaakt. Toen kwam de bisschop zelfs op bezoek. Dat zijn hele leuke dingen."

De kathedraal van Tallinn uit Estland is het volgende pronkstuk dat binnenkort naar Frankrijk wordt vervoerd. Met militaire precisie wordt het bouwwerk uit elkaar gehaald. Zwager Nico Frijn helpt een handje. "Dat heb je als je zwager een hobby heeft. Ik help hem met lassen en we kunnen goed samenwerken."

Lees ook: Kunstspektakel bij Bloemendagen in Limmen

Tijdens de Fête des Fleurs wordt het bouwwerk, met behulp van een aantal Fransen, volgend jaar weer helemaal in elkaar gezet. "Daar zie ik nooit tegenop. Na een halve dag heb ik er meteen weer zin in. En als je het resultaat ziet, geeft dat veel voldoening."

Ereburger
En ook de Fransen waarderen het werk van Otto. Hij is twee jaar geleden zelfs ereburger geworden van het stadje Plomeur. "We werden met een treintje naar het gemeentehuis gebracht en toen werden we op een hele leuke manier in het zonnetje gezet. Dat deed me toch wel wat. In Limmen heb je niet zoveel eer van je werk als daar. Je hebt er ook zoveel tijd in gestoken. Een beetje waardering is niet verkeerd."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH/Tom Jurriaans