Ga naar Content

Heropening zaadveredelingsmuseum Sow to Grow na grootscheepse verbouwing

Sow to Grow in Enkhuizen heeft vanmiddag het museum officieel heropend. In de afgelopen maanden is er door vooral vrijwilligers hard gewerkt aan de verbouwing. Er is van alles gedaan om de looproute te verbeteren en een professionelere uitstraling te creëren. 

Foto: WEEFF/Peter Goedhart

Sinds een aantal jaar zit Sow to Grow in het voormalige weeshuis, midden in de winkelstraat van Enkhuizen. Het is het enige museum dat het verhaal van de zaadveredeling vertelt: van zaadje tot groente of bloem. Niet gek, aangezien de West-Friese stad met zaadbedrijven als Enza Zanden, Syngeta, Bayer en Incotec wereldwijd een belangrijke plek innemen. 

"Kinderen denken dat prei gesneden uit een zakje komt"

Henk van Wielink, voorzitter van de stichting

Dat verhaal vinden ze bij het museum ook belangrijk om te vertellen aan kinderen, zo legde voorzitter van de stichting, Henk van Wielink, eerder uit. "We zien dat veel kinderen die komen niet eens meer weten waar hun eten vandaan komt. Die denken dat een prei gesneden en al uit een zak uit de supermarkt komt. Als ze hier dan een preiplant bij ons zien staan, kijken ze hun ogen uit. Vaak als ze binnenkomen denken ze: wat doen we hier? Maar ze gaan altijd enthousiast weer naar buiten. Dan heb je bereikt wat je wilt."

Het museum opende de deuren in 2018. En net toen het een beetje naam begon te krijgen kwam corona, dus zijn de medewerkers eigenlijk weer op nul begonnen. Met de verbouwing willen ze de beleving van het museum verbeteren. "We willen het verhaal veel meer vertellen vanuit het eindproduct. Van de groenten op je bord, tot de bloemen die je op tafel hebt staan. Daarom moesten we de route door het gebouw aanpakken", aldus Van Wielink in januari.

Lees ook

Er is voor verfkleuren gekozen die door het Rijksmuseum wetenschappelijk zijn onderzocht. Op een veiling werd speciale verlichting op de kop getikt waardoor de toch wat klinische TL-verlichting vervangen kon worden. En ook zijn er extra schermen om een visuele ervaring te bieden.

Enthousiaste reacties

Hoewel het museum vandaag officieel de deuren heropent, is het in de afgelopen weken ook al open geweest. De reacties zijn enthousiast vertelt van Henk van Wielink. "Eigenlijk alleen maar overweldigend. We hebben een veel betere balans tussen oud en nieuw en een betere uitleg van het verhaal. Verder zijn de nieuwe verlichting en de gebruikte kleuren een wereld van verschil."

Bekijk hieronder een serie foto's van WEEFF-fotograaf Peter Goedhart van de heropening en het nieuwe museum. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]