Ga naar Content

Speciale museumverf en betere verlichting: zaadveredelingsmuseum Sow to Grow op de schop

Sow to Grow, het enige museum ter wereld over zaadveredeling, zit middenin een flinke verbouwing om het publiek beter tot dienst te kunnen zijn. Het gebouw aan Westerstraat in Enkhuizen wordt opnieuw ingedeeld en aan de kleinste details is gedacht. Zelfs de kleuren verf op de muur zijn niet toevallig gekozen.

Museum Sow to Grow in Enkhuizen zit in een verbouwing - NH Nieuws

Sinds een paar jaar zit het museum in het voormalige weeshuis om het verhaal over zaadverdeling te vertellen. "Veel mensen hebben geen flauw idee waarom de West-Friese zaadveredelingsindustrie wereldwijd beroemd is. Bij zaadbedrijven is het heel moeilijk om de consument te bereiken, maar wij kunnen dat wel. Dus wij vertellen het verhaal namens de sector", vertelt voorzitter van de stichting Henk van Wielink. 

Het museum, dat draait op vrijwilligers, wil graag verder professionaliseren. "We willen het verhaal veel meer vertellen vanuit het eindproduct. Van de groenten op je bord, tot de bloemen die je op tafel hebt staan. Daarom moesten we de route door het gebouw aanpakken."

Lees ook

Ook het licht van buiten, en de toch wat klinische tl-verlichting in de kamers, bevielen niet. En dus komen er panelen voor de ramen. Via een veiling werd uit de inboedel van een failliet museum speciale spots, maar ook meerdere schermen, op de kopt getikt.

"Dat geeft een veel warmer licht. En met de schermen kunnen we ook veel meer visueel doen. Met onder andere korte video's om uitleg te geven", vertelt Van Wielink. Omdat het museum daarom toch leeg moest, werden ook de witte muren onder handen genomen met  fotobehang en speciale verfkleuren.

Speciale verfkleuren voor op de muren

"Die komen uit de kleurenwaaier van het Rijksmuseum. Rustige kleuren, die speciaal ontwikkeld zijn voor een betere museumbeleving. Rood, beige, terra en op de muren hebben we donkergroen, wat past bij ons thema als museum."

Tekst gaat verder onder de foto's.

Op het schilderwerk en gespecialiseerde aansluitingen na, wordt alles gedaan door vrijwilligers. "We zijn enorm trots op hoe het eruit komt te zien." De verbouwing moet het museum een nieuwe impuls geven, legt Henk van Wielink uit. "We hadden al veel bezoekers door mond-tot-mondreclame. Maar uiteindelijk moeten we nog meer bekendheid krijgen. En hoe professioneler het hier binnen is, hoe makkelijker het gaat."

Het museum richt zich ook op meer educatie bij kinderen. "De bedrijven zitten te springen om mensen. Dus is dit ook een goede manier om ze alvast warm te maken voor de sector." Daarnaast wordt Sow tot Grow ook steeds meer een kenniscentrum. Zo worden er cursussen gegeven aan medewerkers van zaadveredelingsbedrijven, waarbij ze uitleg krijgen over het proces van zaad veredelen."

Is alles wel op tijd klaar?

Het klinkt mooi, maar ondertussen nadert de heropening van het museum met rasse schreden. Volgende week woensdag worden de eerste schoolklassen verwacht, terwijl de verbouwing nog allesbehalve klaar is. "We zijn keihard aan het werk, maar het gaat goed komen. Misschien dat alleen nog niet alle puntjes op i staan."

De officiële heropening staat gepland voor april. 

Lees ook