Ga naar Content

Zaadveredelingsbedrijven in Seed Valley blijven groeien: maar hoe kom je aan personeel?

Er lijkt maar geen einde te komen aan de groei van de West-Friese zaadveredelingsindustrie, ook wel bekend als Seed Valley. Omzetten blijven groeien, net als de werkgelegenheid. Dat klinkt mooi, maar het vinden van personeel is misschien wel een grotere uitdaging dan ooit. 

Foto: NH Nieuws / Incotec

Even wat cijfers op een rij. Seed Valley is een samenwerking van 39 bedrijven die direct of indirect bezig zijn met het ontwikkelen van vooral groente-, maar ook bloemenzaden. De industrie heeft een gezamenlijke omzet van 1,5 miljard euro, 3.500 werknemers en is wereldwijd actief in 35 landen. Meer dan de helft van alle groenten in de wereld komen voort uit zaden van Seed Valley.

"Deze sector is bezig problemen te tackelen. En dat doen we best goed. Een sector met toekomst, een doel en carrièremogelijkheden", aldus Erik Jan Bartels, algemeen directeur van zaadverbeteraar Incotec uit Enkhuizen. Daarnaast is hij óók de nieuwe voorzitter van Seed Valley. Hij volgt daarmee commercieel directeur van Enza Zaden, Hein Bemelmans, op. Een goed moment om met de twee terug te blikken op 15 jaar Seed Valley, maar vooral ook om vooruit te kijken.

Een toekomst vol uitdagingen. Want juist de enorme groei van de sector zorgt ook voor een ingewikkelde opgave: het vinden van personeel. Want jaarlijks moeten zo'n 400 vacatures worden vervuld. Geen sinecure in tijden van grote personeelstekorten.

Met je poten in de modder-imago

Seed Valley bestaat inmiddels 15 jaar. Een samenwerking tussen bedrijven die elkaar deels ook beconcurreren. Met als doel de sector verder op de kaart te zetten en daarmee het vinden van het juiste personeel. Want hoeveel mogelijkheden er ook zijn volgens de bedrijven, er hangt nog altijd het imago van werken met je poten in de modder. 

"Dat werk is er natuurlijk ook", vertelt Bartels. "Maar het is ook vooral heel veel hightech. De voedselvoorziening moet omhoog. Maar daarbij hebben we te maken met minder water, stikstof, klimaatverandering en efficiënter omgaan met energie. Daar kunnen wij een enorme bijdrage aan leveren."

Lees ook

Toen Seed Valley begon lag de focus vooral op het werven van studenten op universiteiten en HBO-opleidingen. Maar inmiddels wordt er ook gekeken naar samenwerkingen met bijvoorbeeld MBO-school Vonk.

"In het vijtienjarige bestaan zie je ook de transformatie van een tekort aan de juiste mensen naar een tekort aan mensen. We zijn een snelgroeiende bedrijfstak en Seed Valley is relevanter dan ooit", aldus Hein Bemelmans. "We hebben te maken met zowel uitstroom als een grote vraag naar werknemers vanwege groei", vult Erik Jan Bartels aan. 

'Steeds meer sexy'

Ondanks de inzet van de afgelopen 15 jaar is het personeelstekort dus alleen maar groter geworden. Op dit moment zijn er meer dan honderd openstaande vacatures. Toch zien beide mannen wel lichtpunten.

"Ik geef altijd als voorbeeld: mijn grootvader werkte om te overleven, zijn gezin te voeden. Mijn vader moest onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Die generatie wilde dat hun kinderen het beter zouden krijgen. Ik moest studeren, mijn doel was carrière maken. Maar als ik dan kijk naar mijn zoon en zijn leeftijdsgenoten, die zijn bezig met duurzaamheid. Hoe houden we de wereld overeind. Zo wordt Seed Valley steeds meer sexy", aldus Bemelmans.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Seed Valley

Ook wordt er gekeken hoe jongeren nog beter bereikt kunnen worden. "Via social media bijvoorbeeld. We laten daar persoonlijke verhalen van medewerkers zien. Dat spreekt meer aan dan een brochure", legt Bartels uit. "We hebben ook de Seed Valley Talks waarin professionals hun inzichten over ontwikkelingen in de zaadsector delen. Een soort motivatiespeeches. Als we dan horen dat middelbare scholen dit als lesmateriaal willen, dan ligt daar de kans om de eerste interesse van jongeren te worden."

Robotisering en automatisering

En wat volgens Bartels ook helpt is dat veel uitdagingen voor de toekomst bij de zaadbedrijven liggen. "Duurzaamheid is enorm belangrijk. Gewassen die telen die bij een verhoogd zoutgehalte blijven groeien, periodes van droogte overleven. Robotisering en automatisering", zo somt hij enkele voorbeelden op. 

"Biotechnologie wordt steeds belangrijker. Over tien, vijftien jaar, misschien wel sneller, weten we alles van dna. Dan is er heel veel mogelijk", legt Hein Bemelmans uit. En om die groei door te kunnen maken blijft samenwerken belangrijk, erkennen beide mannen. "We zijn wel concurrenten, maar moeten ook samen blijven optrekken. Want samen staan we sterker. Arbeidskrapte is er ook op de langere termijn. We moeten als sector bovenaan het lijstje komen."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]