Ga naar Content

Optieken vaker decor gewelddadige overvallen: 'Medewerker kreeg pistool tegen hoofd'

De overvallen op brillenzaken in Landsmeer (vanochtend) en Amstelveen (vorige week) staan niet op zichzelf. Steeds vaker krijgen opticiens zeer gewelddadige overvallers over de vloer, die er niet voor terugdeinzen met steek- of vuurwapens te dreigen, of ze - in een enkel geval - zelfs te gebruiken.

Steeds vaker overvallen 'met bruut geweld' op optieken - Foto: Inter Visual Studio

Dat vertelt woordvoerder Bas de Nes van de Nederlandse Unie voor Optiek Bedrijven aan NH. (Zonne)brillen zijn al tientallen jaren een gewilde buit, benadrukt hij, maar de manier waarop de monturen worden buitgemaakt is de afgelopen jaren flink veranderd. 

"Vroeger waren het vooral inbraken, vijf jaar geleden nam het aantal ramkraken toe en de laatste twee jaar zijn het steeds vaker overvallen", zegt De Nes.  "Het neemt schrikbarend toe", vertelt hij over de gewelddadige overvallen, die volgens hem vaak aan het begin of eind van de dag worden gepleegd.

"Dat is bruut geweld met behoorlijke impact"

Bas de Nes, woordvoerder NUVO

Dat geldt in ieder geval voor de recente overvallen op Noord-Hollandse brillenzaken: de winkel aan de Amstelveense Van der Hooplaan werd vorige week donderdag rond 10.30 uur overvallen, de overvallers in Landsmeer waren er vanochtend nog vroeger bij: om 9.30 uur stapten zij de winkel aan De Nieuwe Gouw binnen en bedreigden het personeel met vuurwapens. 

Echt of nep? 

Het is nog niet duidelijk of de daders van beide overvallen met echte of nepwapens hebben gedreigd. Wel is na de overval in Amstelveen een paar straten verderop, aan de Spaanse Aaklaan, iets dat lijkt op een semi-automatisch vuurwapen gevonden. De politie onderzoekt of het om een echt of een nep-exemplaar gaat, en of het bij de overval is gebruikt. 

Wat zich exact in de winkel in Landsmeer heeft afgespeeld is nog onduidelijk, maar over de overval in Amstelveen zijn inmiddels meerdere gewelddadige details bekend. Zo vertelde Eyecare-directeur Rob Tokkie daags na de overval voor de camera van NH dat aanwezige medewerkers en klanten bij elkaar op de grond moesten gaan liggen. 

Directeur Rob Tokkie van Eyecare vertelt over de overval - NH Nieuws

"Een van de medewerkers kreeg een pistool op het hoofd", vertelt NUVO-woordvoerder De Nes aan NH. "Dat is bruut geweld met een behoorlijke impact."  

Enkele uren na de overval in Amstelveen maakte de politie bekend dat er twee verdachten waren aangehouden. Dat gebeurde nadat een camera boven de A7 bij Purmerend het kenteken van de vluchtauto had gescand. De verdachten zitten nog vast. Over de buit wil de politie nog niets zeggen, maar duidelijk is dat de overvallers het hadden gemunt op dure monturen van Cartier. 

"Cartier is zeker populair, en zo zijn er nog wel twee of drie merken"

Bas de Nes, woordvoerder NUVO

Het is nog niet bevestigd, maar het lijkt erop dat de daders van vanochtend in Landsmeer ook uit waren op merkbrillen van het Franse sieradenhuis. "Cartier is zeker populair", bevestigt De Nes. "En zo zijn er nog wel twee of drie merken." 

"We hebben sinds een paar jaar contact met het High Impact Crime-team van de nationale politie", vertelt Rob de Nes. Dat team houdt zich bezig met zaken als woninginbraken, straatroven en overvallen, kortom zaken waar vaak geweld bij komt kijken en die - naast eventueel fysiek leed - ook psychische sporen nalaten bij slachtoffers. 

Kluis

Een politiewoordvoerder bevestigt dat het team korte lijntjes heeft met de NUVO. Ondertussen blijft de branchevereniging er op aandringen om maatregelen te nemen. "We adviseren onze leden om na sluitingstijd zoveel mogelijk kostbare monturen op te bergen in een kluis. En in het geval van een overval raden we aan om mee te werken."  

Recent heeft de NUVO een team opgericht dat overvallen opticiens nazorg biedt. "We proberen om binnen twee uur ter plaatse te zijn."  

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.