Ga naar Content

Zonnig vooruitzicht voor het Baafje: zwembad deze zomer toch open

Het heeft de bewoners van Heiloo en omstreken de afgelopen weken bezig gehouden; kan zwembad het Baafje blijven of is het einde oefening? De gemeenteraad trekt de portemonnee, daarmee is het bad voorlopig gered en kan het deze zomer toch open. "Dit is super. Al deze inspanning is niet voor niks geweest!"

Actiegroep Red Het Baafje - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

Gespannen gezichten bij de leden van actiegroep Red Het Baafje maandagavond tijdens de raadsvergadering. Wat er besloten wordt is doorslaggevend voor de toekomst van hun geliefde zwembad. 

De voormalig exploitant van Het Baafje is failliet. En een doorstart was in eerste instantie niet mogelijkHeilooërs willen niet zonder hun zwembad en zetten zich met een burgerinitiatief in om het zwembad te behouden. Ze hebben alles uit de kast getrokken om de sluiting van Het Baafje tegen te gaan.

De afgelopen weken is berekend of Het Baafje alsnog te redden is. Er is gekeken naar de mogelijkheden om een nieuwe exploitant aan te stellen. Om het bad te openen is ook 190.000 euro nodig. 

"Complimenten voor meneer Tromp, Sie schaffen das"

Fons Hopman, D66

Die nieuwe exploitant is gevonden in Holland Sport, die meer sportcomplexen in de regio beheerd. Het gaat voor alsnog alleen om het zwemseizoen 2024. "Holland Sport steekt de nek uit om dit samen met ons te doen", begint Antoine Tromp. "De inzet van vrijwilligers speelt daarbij een heel belangrijke rol."

"Vanaf morgen kunnen ze aan de gang op het terrein van Het Baafje", vertelt Tromp. "Het wordt later pas duidelijk of Holland Sport ook echt langer exploitant kan blijven."

Dit resultaat valt bij Fons Hopman van D66 erg in de smaak. "Complimenten voor meneer Tromp, Sie schaffen das." Annemarieke Nierop van de PvdA ziet de situatie positief in. "Er is veel onzeker, maar wij denken wel dat we door moeten pakken nu. Het zwembad moet zo snel mogelijk open." Ook Michel Engelsman van Heiloo2000 geeft aan dat hij het burgerinitiatief "volledig" steunt. 

"Dit is super. Al deze inspanning is niet voor niks geweest!"

Gea Schilte, Red Het Baafje

De unanieme steun vanuit de raad zorgt voor opluchting bij de leden van actiegroep Red Het Baafje. "Wij zijn erg positief en we gaan er met de vrijwilligers alles aandoen om Het Baafje open te krijgen!", vertelt Willemijn Vermeer blij. De groep wilde het liefst al 1 mei open, maar dat de streefdatum misschien niet gehaald, wordt maakt voor veel leden helemaal niet uit. "Het gaat erom dat het bad openblijft", zegt Gea Schilte, van actiegroep Red Het Baafje. "Dit is super. Al deze inspanning is niet voor niks geweest!"

Naast zwembad Het Baafje is het ook een spannende tijd voor theater de Beun. Ook die toekomst staat op losse schroeven. De komende tijd wordt gekeken of het theater te redden valt. En dat is hard nodig volgens Hessel Hiemstra van de CDA. "De Beun hangt er nu een beetje bij, en er wordt alleen maar gekeken naar Het Baafje. We moeten verder kijken dan de neus lang is."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]