Ga naar Content

Onzekere toekomst: moet Heiloo verder zonder zwembad en theater?

Een doorstart voor buitenzwembad het Baafje en theater de Beun in Heiloo zit er voorlopig niet in. Niet alleen is de boekhouding van de failliete exploitant Heiloo Actief een zooitje, ook vallen de kosten van een overname veel hoger uit dan verwacht, verklaarde wethouder Antoine Tromp gisteravond tegenover de gemeenteraad. "Het is ook hét moment om de vraag te stellen: wat willen we ermee?"

Foto: NH Media

Het is nog maar de vraag of theater de Beun en zwembad Het Baafje weer opengaan. Afgelopen vrijdag werd via de curator duidelijk wat de kosten zijn om beide voorzieningen over te nemen. "In de eerste gesprekken met de curator was ik er best positief over. Ik dacht: daar komen we wel uit. Maar toen we vorige week vrijdag de taxatielijst ontvingen, kwam dat in een heel ander daglicht te staan."

De exploitatie van het Baafje en De Beun werd door de gemeente uitbesteed aan Heiloo Actief BV. Maar tegenvallende inkomsten en een slecht onderhouden boekhouding zouden de exploitant de das om hebben gedaan. Het faillissement zorgt voor commotie onder Heilooërs. Wat betekent dit voor het voortbestaan van hun geliefde zwembad en theater?

"Wij verwachten van het college daadkracht: Wir schaffen das"

Fons Hopman, raadslid D66

In de hoop te voorkomen dat de "iconische voorzieningen" voorgoed sluiten, vroeg D66 een zogeheten interpellatiedebat aan. Dat werd gisteravond tijdens de raadsvergadering gehouden. De partij vraagt het college te zoeken naar een structurele oplossing om zowel het theater als het zwembad open te houden.

"De lokale gemeenschap is erg gehecht aan deze voorzieningen. Wij verwachten van het college daadkracht: Wir schaffen das", aldus D66-raadslid Fons Hopman.

Ook werden er een aantal moties ingediend, die in grote lijnen op hetzelfde neerkomen: er moet snel duidelijkheid komen in de financiële situatie van Heiloo Actief.

Afzonderlijk bekijken

Hoewel er bij sommige raadsleden zorgen zijn over de financiële haalbaarheid van een doorstart, is de wil om beide voorzieningen te redden bij alle partijen groot. Wel wil de gemeenteraad dat de kosten-batenanalyse van de twee voorzieningen los van elkaar worden uitgevoerd. Een motie daarvoor werd unaniem aangenomen. "We moeten een weloverwogen keuze kunnen maken, waarbij we alle gemeentelijke kosten tegen elkaar afwegen.", stelt Hopman.

"We gaan de kosten en baten in kaart brengen, zodat we ook weten waar we ja op zeggen"

Antoine Tromp, wethouder Sport en Cultuur

CDA'er Hessel Hiemstra vraagt de wethouder of hij de raad binnen zes weken financieel inzicht kan geven. "Eerder werd gezegd dat er pas in de zomer een besluit zou worden genomen." En dat duurt te lang, lijkt het collectieve gevoel in de raad te zijn.

"We hebben geen tot weinig cijfers binnen gehad de afgelopen tijd", benadrukt de wethouder opnieuw. "We gaan de kosten en baten in kaart brengen, zodat we ook weten waar we ja op zeggen."

Tempo maken

Ook de wethouder ziet de maatschappelijke noodzaak om 'tempo te maken'. "Wij snappen het belang van deze voorzieningen, maar we moeten als gemeente een weloverwogen besluit nemen. Daarvoor moeten we eerst meer zicht krijgen op wat er in die BV is gebeurd. Dat is in deze korte tijd niet boven water gekomen."

De wethouder belooft verder aan de raad om serieuze burgerinitiatieven vanuit de samenleving bij het proces te betrekken.

Lees ook