Ga naar Content

'De Egmondse vluchtelingenboot' genomineerd voor Regiohelden Awards

De podcast De Egmondse vluchtelingenboot is genomineerd voor de Regiohelden Awards in de categorie De Luistervink. Ook maken alle genomineerden kans op de Gouden Regiohelden Award. Maker Maaike Polder is vereerd dat het eerste grote podcastproject van NH deze aandacht krijgt.  

Marco, Maaike en de aangespoelde spullen van de groene rubberboot - Foto: NH Media

In oktober 2022 spoelt er een mysterieuze groene rubberboot aan in Egmond. Van de lokale strandvonder Marco krijgt Maaike Polder de vele persoonlijke bezittingen die nog op het bootje lagen: kleding van kinderen, een zwangerschapsecho en kettinkje. 

De vraag rees: wie zaten er op dit bootje wat is hier gebeurd? In de podcast van 6 afleveringen neemt Maaike je mee van het strand van Egmond aan Zee naar een humanitaire crisis een paar uur rijden daar vandaan. 

"Ik voel mij ontzettend vereerd", zegt NH-verslaggever Maaike Polder. "Dat zo'n persoonlijke zoektocht over de pijnlijke realiteit is genomineerd voor deze prijs. Het is ook een erkenning dat grote internationale thema's kunnen beginnen binnen de regionale journalistiek." 

Strandvonder Marco

De aangespoelde boot blijkt door vluchtelingen te zijn gebruikt om het kanaal tussen Frankrijk en Engeland proberen over te steken. Voor de podcast reisde Maaike dan ook naar Calais en maakte ze de oversteek over het Kanaal.

Maar ook was ze vaak te vinden in Egmond aan Zee, waar de zoektocht begon. "Dan ging ik naar de loods van strandvonder Marco, om te bespreken wat ik allemaal had ontdekt."

Het contact met hem vond ze heel bijzonder. "Een soort kameraadschap. Ik dacht me dan alles al wel te hebben afgevraagd in de zoektocht, maar hij wist altijd weer met een hersenspinsel te komen dat me inspireerde."

Ze zegt dat het juist als regiojournalist het zo belangrijk is je in te leven in de mensen die om je heen wonen. "En echt naar ze te luisteren."

Tekst gaat door

Lees ook

Op die manier denkt ze dat het verhaal in de podcast heel tastbaar is gemaakt. "Een onderwerp, dat in eerste instantie misschien ver weg voelde, kwam mede de authenticiteit en humor van Marco bij veel mensen binnen." 

De journalist reisde de spulletjes die op de boot lagen achterna. "Ineens stond ik tussen de zeiknatte tentjes in een vluchtelingenkamp in Noord-Frankrijk. Het heeft veel indruk op mij gemaakt", vertelt ze. "Ik heb van dichtbij gezien hoe mensen op de vlucht leven en wat er daar voor problemen zijn." 

Ayman uit Soedan

Eén jongen is Maaike in het bijzonder bijgebleven, de 16-jarige Ayman uit Soedan. "Hij had als tiener al ontzettend veel meegemaakt in zijn thuisland, Libië en Spanje. En al meerdere pogingen gedaan om de overkant te halen."

Je hoort hem vertellen in de podcast dat hij het blijft proberen, elke dag. "We hebben tijdje via Whatsapp contact gehouden toen ik weer terug naar Nederland was. En ik weet dat hij Engeland levend heeft gehaald." 

Maar sindsdien komen de berichtjes Maaike niet meer bij de jongen aan. "Er is heel veel aan de hand in Engeland. Niet alle mensen krijgen daar een eerlijk proces, worden goed behandeld. Ik vraag mij nog regelmatig af hoe het nu met hem gaat."

Ook denkt Maaike terug aan de lichaamsdelen die eind vorig jaar, net na de publicatie van de podcast, aanspoelden op Texel. De mannen waren waarschijnlijk op de vlucht en onderweg naar Engeland toen het misging.

"De voet en het onderlichaam zijn nog niet geïdentificeerd, maar wel begraven op Texel. Ik heb het graf bezocht en ben in contact met hulporganisaties over verdronken vluchtelingen. Ik stel me zo voor dat er allemaal families zijn die niet weten dat het lichaam van hun dierbare in Noord-Holland liggen." 

Uitreiking

De Luistervink gaat naar de beste audioproductie van 2023. Op 11 april worden de Regiohelden Awards uitgereikt in poppodium De Neushoorn in Leeuwarden, tijdens het Regiohelden Festival. Hoopt Maaike dat ze prijs in ontvangst mag nemen? "Het zou een ongelofelijke bekroning zijn op het werk van ons team, bovendien op het eerste grote podcastproject van NH. Dus ja, natuurlijk hoop ik dat we winnen, ook voor alle aangespoelde verhalen die nog niet zijn verteld."  

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.