Ga naar Content

Aanpak snelheid op Zeeweg gaat Ed te langzaam: "Labbekakkerig beleid"

Hoogst verbaasd en zwaar teleurgesteld zijn de Vrienden van Middenduin over het uitstel van maatregelen om de Zeeweg in Bloemendaal veiliger te maken. De provincie heeft eind vorig jaar besloten te wachten met bijvoorbeeld het omlaag brengen van de maximale snelheid. Bij de vergadering van de Provinciale Staten vanavond probeert de natuurbeschermingsorganisatie de provincie weer aan te sporen. 

De Zeeweg - Foto: Boudewijn Bach

Ed Prins is namens Stichting Vrienden van het Middenduin weer verontwaardigd in de pen geklommen. Bij de vergadering vanavond zal hij zijn protest laten horen. Op de slingerende weg door de duinen moet er volgens hem langzamer worden gereden, voor de veiligheid. Bijkomend voordeel is dat er dan ook minder stikstofuitstoot terecht komt in het Nationaal Park. 

Nu mag er op de heuvelachtige en bochtige weg door de duinen 80 kilometer per uur gereden worden. Op sommige plekken wordt wel 60 kilometer geadviseerd. 

Veel ongevallen

Maar het verkeer van en naar het strand blijft toch vaak te snel rijden, ook omdat er amper gecontroleerd wordt. De provincie erkent dat er relatief veel ongevallen plaatsvinden op de Zeeweg, met of zonder botsingen met een overstekend hert. Vooral bij flauwe bochten gaat het vaak mis. 

Even leek de provincie de snelheid over de hele route toch te willen verlagen. De vele ingezonden ideeën van burgers na een oproep hiertoe, leken de doorslag te geven. Ed Prins van Stichting Vrienden van Middenduin vertelde indertijd al aan NH hoe hij hoopte op een snelle aanpak van de Zeeweg. 

Tekst gaat door na de video. 

Ideeën voor veiligere Zeeweg - NH Nieuws / Geja Sikma

Bereikbaarheid van de kust

De provincie wil niet nadenken over een lagere maximale snelheid, totdat het groot onderhoud in 2028 aan de Zeeweg plaatsvindt. Tot dan kan een onderzoek naar de bereikbaarheid van de kust worden afgerond. 

"Het is al zo lang een probleem. En nu willen ze weer een onderzoek doen naar de bereikbaarheid van de kust." Ed Prins kan maar niet bevatten dat de veiligheid een ondergeschoven kindje is. "Bovendien hebben de gemeenten al bereikbaarheidsstudies gedaan."

Dat de politie niet genoeg capaciteit heeft om te handhaven, vindt hij geen goed tegenargument. "Misschien dat een groot deel van de mensen er zich al wel aan gaat houden. Je moet het ook een beetje stimuleren."

"Gooi er eens wat peper in"

Ed Prins, Stichting Vrienden van Middenduin

"Ik mis de ambitie bij de provincie. Het is labbekakkerig beleid", vervolgt Prins. "Gooi er eens wat peper in." De Vrienden van Middenduin voelen zich wel gesteund door de gemeente Bloemendaal, die ook haar zegje zal doen in de commissievergadering van de Provinciale Staten vanavond. 

Viering 100 jaar Zeeweg - NH Nieuws / Geja Sikma

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]