Ga naar Content

Geen geld voor wildopvang Bonte Piet, Stede Broec wijst naar provincie voor oplossing

Wildopvang De Bonte Piet uit Midwoud kan géén financiële tegemoetkoming verwachten vanuit de gemeente Stede Broec. De gemeente vreest voor een 'waterbedeffect' en wijst naar de provincie om samen met álle gemeenten in Noord-Holland op zoek te gaan naar een oplossing.

Foto: NH Media/Michiel Baas

Een motie van PvdA/GroenLinks, SP, GemeenteBelangen en Onafhankelijke Partij om te gaan betalen voor de opvang van wilde dieren uit Stede Broec, haalde het donderdagavond niet. Een meerderheid van de gemeenteraad verwees naar de provincie als eindverantwoordelijke. Wel werd er een oproep gedaan om samen met de provincie én alle gemeenten in Noord-Holland op te trekken om tot een ‘structurele oplossing’ te komen.

Lees ook

En laat dat nou net het probleem zijn, zei Wouter Koks al eerder aan NH. Volgens de voorzitter van de wildopvang wordt er al jaren tussen de wildopvangcentra in Noord-Holland en provincie gesproken over een ‘structurele oplossing’, maar vooralsnog zonder resultaat. 

Noodopvang neemt toe

Stede Broec betaalt als enige gemeente in West-Friesland geen facturen van De Bonte Piet, en dat terwijl de wildopvang elk jaar zo'n 200 dieren uit de gemeente opvangt. Dat moet anders, vindt de oppositie. 

Simone Bisscheroux van PvdA/GroenLinks wees erop dat het probleem de komende jaren alleen maar groter wordt. "Het leefgebied wordt kleiner en de biodiversiteit neemt af, waardoor ze moeilijker aan voedsel komen. Wildopvangcentra als De Bonte Piet strijden al jaren om de toestroom het hoofd te bieden en er is nog steeds niets geregeld", zei zij.

Vrees voor 'waterbedeffect'

CDA’er Anton Wildoër zei in een eerste reactie dat hij de motie 'sympathiek' vond, maar verwees daarbij naar een rapport uit 2020 waaruit blijkt dat de verantwoordelijkheid toch echt bij de provincie ligt. Hij kreeg bijval van Joey Leeuwinga (VVD), die vreesde voor een 'waterbedeffect' en daarom pleitte voor een ‘structurele oplossing’. Wel gaf hij toe dat het te lang duurt. "Wellicht dat wij als lokale fracties een vuist kunnen maken naar de provincie om het tempo op te voeren."

Ook verantwoordelijk wethouder Philippe van Ham raadde het af: "We zetten hiermee de deur open voor andere maatschappelijke organisaties in de gemeente om zoiets vergelijkbaars te doen."

Subsidieverzoek

Na een korte schorsing kwam de gemeenteraad tot de conclusie dat een subsidieverzoek indienen op dit moment de enige optie is voor de wildopvang. En dat gaat ook gebeuren, aldus Simone Bisscheroux van PvdA/GroenLinks.

De wildopvang kampt al langere tijd met tekorten. Zo kregen zij vorige maand nog een mobiele cabine geschonken om binnenkort als noodopvang in te richten. 

Lees ook