Ga naar Content

Wildopvang Bonte Piet vangt elk jaar 200 dieren op, maar Stede Broec vergoedt niks

Wildopvang De Bonte Piet uit Midwoud vangt elk jaar zo'n 200 dieren op die in Stede Broec worden gevonden. Een aanzienlijk kostenpost van bijna 6.000 euro, die de opvang grotendeels uit eigen zak betaalt. Dat moet anders, vindt de oppositie van gemeente Stede Broec. "We maken wel gebruik van de diensten van de opvang, maar betalen er niks voor."

Wildopvang De Bonte Piet in Midwoud - Foto: NH Media/Michiel Baas

Van de 22 gemeenten in Noord-Holland die een factuur van wildopvang De Bonte Piet in Midwoud ontvangen, betalen maar 17 gemeenten deze in zijn geheel. De overige vijf betalen slechts een deel van de factuur of zelfs helemaal niks, aldus de wildopvang.

Stede Broec behoort tot deze groep gemeenten die - op dit moment - weinig of geen financiële bijdrage levert aan de wildopvang. Reden genoeg voor de PvdA/GroenLinks, Onafhankelijke Partij en GemeenteBelangen om daar verandering in te brengen.

Volgens OP-raadslid Wilma de Wit betaalt Stede Broec 'helemaal niets', en dat terwijl de wildopvang elk jaar zo'n 200 dieren uit de gemeente opvangt.

Niet solidair

Dat moet anders, vindt ze. "We maken gebruik van de diensten van de wildopvang, maar geven er niks voor terug. Zo werkt dat niet. Daarbij is het niet solidair naar de andere buurtgemeenten die dit wel doen", vertelt ze. Waarom Stede Broec niets betaalt, is niet duidelijk.

Vorig jaar kostte de opvang van dieren die in de gemeente zijn gevonden bijna 6.000 euro, berekende De Wit. Voor de wildopvang, die afhankelijk is van donaties en geschenken, is dat veel geld.

Dankzij een motie, die donderdagavond wordt behandeld in de gemeenteraad, proberen de raadsfracties financiële ruimte in de begroting te krijgen waarmee ze de facturen voor in ieder geval 2024 en 2025 kunnen betalen.

Lees ook