Ga naar Content

Geen stroom na dure verhuizing, bedrijven bouwen daarom eigen elektriciteitsnetwerk

Na jaren van voorbereiding staan alle seinen op groen: de bedrijven op het Alkmaarse industrieterrein Overdie willen verhuizen. Er is alleen één kink in de kabel - op de nieuwe locatie, de Boekelermeer, is het stroomnetwerk overvol. Ondernemers hebben hier iets op bedacht; de aanleg van een eigen elektriciteitsnetwerk.

Stad Alkmaar is een van de bedrijven die gaat verhuizen - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Op industrieterrein Overdie wil de gemeente Alkmaar zo'n 1.400 woningen bouwen. Om daarvoor plaats te maken, moeten de bedrijven verhuizen naar een ander terrein: de Boekelermeer. Maar het stroomnetwerk schiet daar ernstig tekort, dus kunnen de bedrijven geen aansluiting krijgen.

Het idee is nu om een eigen elektriciteitsnetwerk aan te leggen. De plannen zijn zo ver dat er volgens Jaap Schuurman, directeur van Stad Alkmaar en één van de deelnemende bedrijven, een Europese subsidie klaarligt van ruim twintig miljoen euro. 

"Ja, dan word je wel even boos"

Jaap Schuurman, directeur Stad Alkmaar

En dat geld is hard nodig. Zo'n netwerk is niet bepaald goedkoop en aan het huidige netwerk hebben de bedrijven niets. "Er bleek op de nieuwe locatie in de Boekelermeer door netbeheerder Liander geen nieuwe aansluitingen te kunnen worden gemaakt", legt Jaap verder uit. "We hadden toen al grond gekocht en flinke investeringen gedaan. Ja, dan word je wel even boos."

Geen stroom, geen verhuizing en geen nieuwbouw

Liander laat in een reactie weten dat het inderdaad niet mogelijk is om bedrijven op de Boekelermeer van stroom te kunnen voorzien. NH berichtte hier al eerder over.

En dat is een probleem, ook voor de gemeente Alkmaar. Voor het grote woningbouwproject ziet de gemeente de bedrijven het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Vooral de zware industrie van Overdie staal en Sterk Beton Alkmaar zouden op korte termijn moeten verhuizen. 

Tekst gaat door onder de foto.

Stad Alkmaar is één van de bedrijven die gaat verhuizen - Foto: Stad Alkmaar

"We hebben daarom, samen met mensen die er verstand van hebben, het plan opgezet om een eigen stroomnetwerk aan te leggen", legt Jaap uit, die ook in het bestuur zit van bedrijvenvereniging Boekelermeer. "Het komt erop neer dat wij een privaat stroomnetwerk willen aanleggen met zonnepanelen en daarbij onderlinge afspraken maken over stroomgebruik. We hebben daarvoor 21 miljoen subsidie uit Europa gekregen. Volgens mij is dit uniek in Nederland."

Voorbeeld van een stroomnetwerk. Tekst gaat door onder de afbeelding.

Voorbeeld van een groot stroomnetwerk - Foto: Liander

Ook school zonder stroom

Problemen met het overvolle elektriciteitsnetwerk beperken zich niet alleen tot de industrie. Afgelopen week stond in het Noordhollands Dagblad dat de bouw van de Vroonermeerschool duurder wordt. De basisschool kan niet worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Als oplossing wordt er een grote accu op het schoolplein neergezet. De gemeente Alkmaar is genoodzaakt die te huren voor 7.500 euro per maand.

Niet helemaal nieuw

Volgens Liander is zo'n eigen netwerk niet helemaal nieuw in Nederland. Onder andere Schiphol en de marine in Den Helder hebben zo'n GDS, een gesloten distributiesysteem. 

Naast deze oplossing zijn er volgens de netbeheerder ook andere opties. "Stel: je kan maximaal met honderd auto's op een snelweg rijden. Dan kan je afspreken dat bedrijf a die snelweg in de ochtend en avond gebruikt, bedrijf b in de middag en bedrijf c 's nachts. Zo werkt dat ook, simpel gezegd, met stroom", laat een medewerker weten." 

Tekst gaat door onder afbeelding.

Oude tijden, nieuw jasje

In 1881 liet het Hôtel & Café-Restaurant Krasnapolsky in Amsterdam een eigen elektriciteitscentrale installeren. De opgewekte stroom was met name voor eigen gebruik, maar een deel werd verkocht aan buren rond de Dam. 

Hôtel & Café-Restaurant Krasnapolsky in Amsterdam - Foto: Amsterdam Stadarchief. Vervaardiger Amand, Gustaaf Leonardus Adolf

Al staan de plannen van een eigen elektriciteitsnetwerk volgens Liander nog in de verkennende fase, directeur Jaap Schuurman is er zeker van dat zo’n netwerk er gaat komen. Vanaf april gaat zijn bedrijf verhuizen, vanaf mei moeten de vrachtwagens kunnen rijden.

Tekst gaat door onder de foto. Zo moet Overdie eruit komen te zien.

Artist impression van de nieuwe wijk in Overdie - Foto: Reales

De gemeente laat in een reactie weten in een eerder stadium Stad Alkmaar te hebben geadviseerd over mogelijke oplossingen, maar zegt verder niet betrokken te zijn geweest bij deze stap van de onderneming. Wel werkt Alkmaar in het zuidoostelijke deel van de Boekelermeer aan een collectieve oplossing voor bedrijven. Daarover wordt later dit jaar meer bekendgemaakt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]