Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Stroomnet nu ook al vol in delen van Schagen en Dijk en Waard, wachtlijst voor bedrijven

4 augustus 2022, 13.33 uur · Aangepast 15.47 uur · Door Kelly Blok

Het elektriciteitsnet begint op steeds meer plekken in Noord-Holland vol te raken. In de gemeente Schagen hebben de dorpen Dirkshorn en Waarland een maximale capaciteit bereik. In de gemeente Dijk en Waard gaat het om Oudkarspel, De Noord, Verlaat en Zuid-Scharwoude. 

Werkzaamheden bij een elektriciteitskast - Liander

Het stroomnet kan het niet meer aan en daar is een waslijst aan oorzaken voor zoals de snelgroeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Het levert vooral problemen voor grootverbruikers van elektriciteit - zoals supermarkten, scholen, kantoren en fabrieken - die meer elektriciteit willen of zich hier willen vestigen. 

"Nieuwe bedrijven die zich in die regio willen vestigen, komen op een wachtlijst", vertelt Franscé Verdeuzeldonk van netbeheerder Liander. Voor consumenten heeft het volle stroomnet geen consequenties. En dat geldt ook voor nieuwbouwwoningen. "Geplande woningbouw kan ook gewoon doorgaan", legt Verdeuzeldonk uit. 

Zes jaar

Liander zegt hard te werken om de capaciteit te kunnen vergroten, maar dit gaat nog lang duren. In totaal zo'n zes jaar. In die jaren zullen de elektriciteitsstations De Weel in Alkmaar en Heerhugowaard Noord uitgebreid worden. Vanaf 2028 verwacht Liander dus dat scholen, kantoren en fabrieken weer kunnen aansluiten op het stroomnet. "Het is heel vervelend, maar we moeten er gewoon doorheen", aldus Franscé. 

Kaart van de gebieden waar de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet is bereikt - Liander

Zonnepanelen

Huishoudens die in de probleemregio's willen verduurzamen en zonnepanelen aan willen schaffen, kunnen dat gewoon blijven doen. Ook hier geldt alleen dat bedrijven het meest last hebben van het volle stroomnet. "Grootverbruikers zullen eerst een aanvraag moeten doen, want dat gaat om grote getallen", legt Franscé uit, "En dan zal nu dus blijken dat dat voor hen niet meer kan."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]