Ga naar Content

Oranjesluizen Amsterdam deels open om water Markermeer te lozen

De spuisluis van de Oranjesluizen in Amsterdam zijn vanmorgen om 11.30 uur open gegaan. Dit meldt Rijkswaterstaat aan NH. "Het gaat alleen om de spuisluis, voor de scheepvaart blijft de sluis vooralsnog gesloten", benadrukt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De Oranjesluizen in Amsterdam - Foto: VLN Nieuws - Sam de Joode

De Oranjesluizen in Amsterdam werden donderdag gesloten vanwege het extreem hoge water in zowel het IJmeer als het Markermeer. Schepen kunnen daardoor tot nader order niet via de sluizen, die aan de oostkant van Amsterdam liggen, de stad in- of uitvaren. 

Hoogwaterpiek

Het waterpeil bereikte vandaag op het Markermeer het hoogste niveau. Dat zorgt voor veel wateroverlast in alle dorpen en steden rond het Markermeer. Buitendijkse gebieden liepen onder water.

Lees ook

Waterpeil zakt iets

Doordat de spuisluis van de Oranjesluizen is geopend zakt het waterpeil iets in het Markermeer. Het water wordt nu door de sluizen via het Noordzeekanaal richting IJmuiden en daar in zee gespuid. Hoe lang de spuisluizen bij Amsterdam open kunnen blijven staan is onduidelijk. "Dat ligt aan het waterpeil van het Noordzeekanaal", zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.