Ga naar Content

Zien: buitendijkse gebieden lopen onder water langs het Markermeer

De buitendijkse gebieden langs het Markermeer lopen onder water. Het waterpeil op het Markermeer staat op dit moment op 45 cm boven NAP bij Durgerdam. Het extreem hoge waterpeil en de harde wind dat het water opstuwt zorgen voor wateroverlast in verschillende gebieden. 

Extreem hoogwater in Monnickendam - NH Nieuws

Het Hoogheemraadschap laat in een reactie weten dat ze intensief contact heeft met de gemeenten over buitendijkse gebieden. Onder meer over de situatie op het recreatiegebied Slobbeland in Volendam. De gemeente Edam-Volendam heeft gevraagd om het water weg te pompen bij het Slobbeland. 

Slobbeland Volendam onder water - Foto: NH Media

In Monnickendam proberen ze met man en macht de schepen van de kade te houden. Het water stroomt inmiddels over kades heen.

Foto: VLN Nieuws

Het parkeerterrein achter het beroemde Hotel Spaander in Volendam staat voor een groot deel onder water. De brandweer is bij het kunstenaarshotel aanwezig om zandzakken te plaatsen. 

Hotel Spaander bedreigd door het hoge water uit Markermeer - Foto: NH Media

Een stukje verderop is camping de Eenhoorn in Schardam helemaal onder water gelopen. Deze camping ligt ook buitendijks aan het Markermeer. 

Camping Schardam onder gelopen - NH Nieuws

Water stroomt nu ook in Hoorn bij Visserseiland binnen. "Het is inderdaad meer dan eerder", vertelt Ingrid Maas uit Hoorn. Bewoners Visserseiland hebben het heft in eigen handen genomen en zelf zandzakken geplaatst.

Hoogwater Visserseiland Hoorn - Foto: NH Media

In de haven van Volendam klotst het water over de kade van de haven. Volgens berichten is de hoogste waterstand in het Markermeer inmiddels bereikt. Men verwacht dat deze piek tot ongeveer 12.00 uur zal aanhouden. 

Haven Volendam - NH Nieuws

Zie hieronder een foto-overzicht van de onder gelopen gebieden door extreem hoogwater.

Lees ook