Ga naar Content

Hotel Spaander bedreigd door het hoge water uit Markermeer

Het parkeerterrein achter het beroemde Hotel Spaander in Volendam staat voor een groot deel onder water. De brandweer is bij het kunstenaarshotel aanwezig om zandzakken te plaatsen. Het water in het Markermeer staat op dit moment 45 centimeter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Dat is het hoogste waterpeil tot nu toe.

Hotel Spaander bedreigd door het hoge water uit Markermeer - Foto: Annemarie Kroon

De manager van het hotel laat aan NH weten dat ze druk zijn om het water tegen te houden. De brandweer heeft de kelder leeggepompt. De gasten zijn veilig en kunnen blijven. De brandweer heeft ook tientallen zakken geplaatst om het water tegen te houden.

Hotel Spaander bedreigd door het hoge water uit Markermeer - Foto: Inter Visual Studio

De situatie is al dagen penibel rondom het Markermeer. Alle buitendijkse gebieden rondom het Markermeer kampen met wateroverlast. Op het schiereiland Marken zijn dijkwachten ingezet die de dijken rondom het eiland inspecteren. 

Camping Schardam

Een stukje verderop is camping de Eenhoorn in Schardam helemaal onder water gelopen. Deze camping ligt ook buitendijks aan het Markermeer. 

Camping Schardam onder gelopen - NH Nieuws

Een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laat vanochtend weten dat de piek in het Markermeer in waterstand inmiddels is bereikt. Deze piek zal tot ongeveer 12.00 uur aanhouden is de verwachting. Hoogheemraadschap: "De dijken tussen Hoorn en Amsterdam inspecteren we al drie weken lang en daar zijn op dit moment geen bijzonderheden te melden."

Vooral buitendijkse gebieden rondom het Markermeer hebben dus op dit moment last van het hoogwater. 

Lees ook